Évfordulónk volt a múlt hétvégén, így vacsorázni mentünk este, ebédre azért gondoltam csinálok egy kicsit extrábbat, rosé kacsamell mellett döntöttem francia mille feuille-lel. A mille feuille jelentése ezer lap, vagyis a leveles tészta sok-sok vékony rétegére utal. Az édes változatok terjedtek el leginkább, de tekintve, hogy maga a tészta natúr, természetesen sós finomságok is készíthetők belőle. Amennyire különleges étel, annyira egyszerű és gyors elkészíteni.
Térjünk vissza a rosé kacsamellre, ez annyit jelent, hogy közepesen van átsütve, vagyis belül rózsaszín a húsa, ez a makacs kacsa viszont úgy döntött, hogy tovább sül, így bizony teljesen átsült. Legközelebb majd nem fog ki rajtam, sebaj így is igazán mesés lett. Még mindig emlegetjük, annyira omlósan puha volt, teljesen odáig voltunk érte.
Hozzávalók:
1 kacsamell, 2 fej lila hagyma, 3 dl édes vörösbor, 3 ek. balzsamecet,
Mille feuille-höz: 1 csomag leveles tészta, 250 ml tejszín, 15 dkg juhtúró
A leveles tésztát tepsibe rakom és az utasítás szerint megsütöm (210 fokon). A tésztára teszek még egy sütőpapírt és egy tepsit nehezéknek, hogy ne emelkedjen fel. Amikor kisült tetszőleges téglalapokra vágom, pihentetem, most nincs vele dolgunk.
A lila hagyma lekvárhoz a hagymát szálakra vágom és a balzsamecetes vörösborban puhára főzöm. El fog főni a leve, így egészen ragacsos lesz a végére. Imádom.
A kacsát a bőrénél óvatosan beirdalom, ami azt jelenti, hogy kb fél cm-ként késsel bevágom a bőrt úgy, hogy a húst ne érje, majd ugyanezt keresztirányban is. Sózom, borsozom, más fűszer nem is kell rá.
Egy hideg serpenyőben (ha van, olyan tűzálló tálat keress, amit a sütőbe is be tudsz tenni) a bőrével lefele fordítva kb. 5-6 percig sütöm, majd 30 másodpercig a húsos oldala felől is, majd megy a sütőbe 15 percre. Amikor elkészült azonnal kiveszem és még 5 percig pihentetem, csak utána szeletelem fel.
A mille feuille-hez a tejszínt habbá verem, majd az 1/3 részébe a juhtúrót belekeverem, ezután a többi tejszínhabbal már csak óvatosan átkeverem, nehogy összetörjem. Habzsákba töltöm, majd a leveles lapocskákra kis golyókat nyomok és a lila hagymalekvárból mindegyikre teszek egy keveset.
Azt hiszem megtaláltam egy újabb nagy kedvencet, egészen rákattantunk erre a kajára. 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: