Házi sajtos tallért szerettem volna enni, így kölcsönkértem Apuéktól a családi ostyasütőt, ami még a Mamié volt eredetileg. Igazi békebeli változatról van szó, látszik rajta, hogy nem egy mai darab, ennek ellenére tökéletesen működött, gyönyörű aranybarnára sültek benne a ropogós tallérok. Természetesen gáztűzhely kell hozzá, az indukciós és villanytűzhelyeseknek ajánlom az elektromos változatokat.
Az eredeti recepten annyit módosítottam, hogy a lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem le.
Igazán finom lett, nagy sikere volt.
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 125 g vaj, 2 tojás, 140 g sajt reszelve (érdemes aromásabb, éretebb, vagy pl füstölt sajtot is használni), 2 tk. só, fél csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A sajtoknál pedig a leírt mennyiségen belül bátran lehet akár 2-3 féle sajtot is használni, nálam 70 g trappista volt és 35-35 g füstölt sajt és Gruyère. A hozzávalókat összegyúrom és fóliába csomagolva állni hagyom, majd apró golyókat formázok belőle és gáztűzhelyen az említett ostyasütőben kisütöm. Az extra sajtoknak köszönhetően sütés közben isteni illat van a lakásban.
Hamar sül, de minden sütő más, így érdemes kitapasztalni mikor lesz pont jó. Nálam magasra állított hőmérsékleten fél perc volt a megfelelő idő erre.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek