Lemon curd cupcake – Duplán citromos

Valami citromos finomságon gondolkoztam, mert sikerült venni ismét szép bio citromot. Lemon curdot korábban egyszer már csináltam, jó régen volt már, így gondoltam a süti egyik része lehetne ez.

Elképesztő, de rájöttem, hogy a receptjeim mennyiségéhez képest csak elvétve van egy-egy muffin, vagy cupcake. Nem is értem miért nem csinálok ilyet gyakrabban. Nagyon gyors és hihetetlenül kreatívan variálható.

Összeállt akkor az elképzelés, kellemesen citromos és vaníliás cupcake-t készítek habcsókgyűrűvel és lemon curddel a tetején.

Egész jó, meg finom lett így elsőre is, mindenkinek nagyon ízlett. Természetesen cukormentesen, OKOS szénhidrátokkal készítettem.

Hozzávalók 12 db-hoz:

Cupcake: 10 dkg vaj, 1 bögre liszt(3/4 tk. tönköly, 1/4 durum), 3 tojás, 3/4 bögre cukornak megfelelő édesítőszer (negyedannyi), 2 bio citrom, 6 g sütőpor, 1-1,5 dl tej, 1/2 vaníliarúd (2 tasak vaníliás cukorral helyettesíthető),

Lemon curd és tojáshab: 10 dkg vaj, 3 egész tojás + 2 fehérje, 10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (itt is negyedannyit használtam), 3 db biocitrom, 15 dkg nyírfaporcukor

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A cupcake-hez a puha vajat az édesítővel habosra keverem, majd hozzáadom a tojást, a citrom lereszelt héját és levét  és a többi ízesítőt is. Végül a sütőporral elkevert lisztet is, valamint annyi tejet, hogy keverhető legyen a tészta.

Jó sűrű tésztát kell kapnunk, a 12 db-os muffin sütőt kibélelem a papírkosarakkal, majd elosztom benne a tésztán és kb 20 perc alatt készre sütöm. A kikapcsolt sütőben hagyom, míg kihűl.

A citromkrémhez a citromok héját lereszelem, a levét kinyomom, a tojásokat felütöm, elkeverem. A vajat az édesítővel vízgőz felett felolvasztom, majd hozzáadom a citromok levét és héját folyamatosan keverem, majd lassan hozzácsurgatom a tojást és kevergetem, amíg elkezd besűrűsödni. Amikor krémes állagú lett félreteszem, hagyom, hogy egy kicsit hűljön.

A tojásfehérjét a nyírfacukorral kemény habbá verem, majd habzsákba töltöm és sütőben 200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütöm. Végül a karikák középere egy-egy kanál citromkrémet teszek.

Amennyiben több krémet szeretnél a sütikbe, a habozás előtt egy kiskanál segítségével vájd ki a sütik közepét, így nem csak a tetején lesz majd krém, hanem a belsejében is.

Mentés

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »