Még tart nálam a sütőtök szezon, így a hétvégére újabb sütőtökös finomságot készítettem, ami szintén nagy kedvencünk lett.
Egyébként ez ismét a véletlen műve, mert volt még egy kis maradék piskóta tészta, meg sütőtök, így született ez a tortaváltozat.
Ez aztán sütőtökös lett a javából, mert a tésztája és a krémje is fűszeres sütőtökös, a narancs héja és leve pedig igazán pikánssá teszi. A tejszínhab pedig feldobja az egészet.
Hozzávalók a piskóta alaphoz (22 cm átmérőjű formához) : 15 dkg zabliszt, 1 nagy csipet só, 1/2 ek sütőpor, 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék, 1 csapott mk szódabikarbóna, 50 g vaj, 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (negyedannyi), 1 tojás, 50 ml tej, 10 dkg sütőtök püré, 2 narancs leve és 1 narancs héja
Töltelékhez: 250 ml tejszín, 500 g sült sütőtök, 2 tk mézeskalács fűszerkeverék, fél citrom reszelt héja, 2 tojás
Díszítéshez: 250 ml tejszín és 5 dkg cukornak megfelelő édesítő
A narancsokból bio, kezeletlen változatokat használj, mert a vegyi anyagot nem tudjuk a gyümölcsről eltávolítani!
A sütőtököt félbevágom és 180 fokos sütőben beteszem sülni 45 percre, majd eltávolítom a magokat és kikaparom a sütőtököt a héjából.
Amíg sül a tök összekeverem a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
A puha vajat az édesítővel habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat, a tejet, a sütőtök és narancs levét és héját.
Ezt összepürésítem rúdmixerrel, majd apránként hozzákeverem a lisztes keveréket. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm és 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt a tészta, leválasztom a sütőpapírról és a tortakarika oldaláról, majd visszateszem a formába, mert így fogom rátölteni a krémet.
Összekeverem a töltelék hozzávalóit és az egészet botmixerrel pürésítem, a tésztára kanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütöm 15 percig, majd alacsonyabbra veszem a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütöm. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával).
A tejszínt édesítem és habbá verem, majd habzsákba töltöm és csillagcsöves kinyomócsővel apró halmokat formázok rá, vagy lehet csak egyszerűen egy kanállal egy adag tejszínhabot adagolni mellé.
Még egyszerűbb megoldás, ha kész tejszínhabot használsz hozzá.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: