Recept Guru

Nosztalgiázzunk! – Téli fagyi belga csoki krémmel

Ki ne emlékezne gyerekkorunk rettenetére, a téli fagyira. Elnézést, akit megbántottam ezzel. Egyik nap beszélgettünk arról, hogy ki szerette, vagy nem szerette anno a téli fagyit, meg például az úgynevezett kakaós tejfigurát. “Szerettük, mert nem tudtuk, hogy nem jó” kommentet csíptem el, ami nyilván azt jelenti, hogy abban az időben nem volt kultúrája a minőségi csokoládéfogyasztásnak, így aztán ettük, ami volt. Visszaemlékezve azokra az időkre úgy emlékszem nekem elég korán kinyílt a szemem, vagyis megismertem a finom csokikat, szerencsére elég jól el voltunk látva gyerekkorunkban lágyan olvadó finomságokkal. Gyerekként értelemszerűen nem néztem az összetételt, inkább azt, hogy amelyik csokin jól felismerhető logót látok, azok finomak, a noname változatok meg inkább nem hivalkodtak a logójukkal. Persze voltak azért kivételek ezen okos megállapításom  alól.

Nem sokkal később pedig már tudatosan néztük az összetevőket, ha itt a csokoládé és kakaóvaj helyett mondjuk, pálmazsír és kakaómassza szerepel akkor az nem sok jót jelent. Na meg ezeken kívül még az ára is irányadó lehet, ami gyanúsan olcsó, akkor az a termék nagy valószínűséggel sem alpesi teheneket nem látott, de még kakaóbabot se nagyon látott. Nyilvánvaló, hogy nem egy belga, vagy svájci finomsággal állunk szemben.

A mai csokoládéfogyasztási kultúra szerencsére már napjaink részévé vált, fogyasztjuk táblásan, desszertnek, vagy vásároljuk az otthoni sütikhez is.

Hát én gondoltam egyet, csinálok egy olyan téli fagyit, amit én is szeretek majd. Ha meg az ember saját maga készít ilyet, akkor illendő legalább elgondolkodni a saját kezűleg gyártott tölcséren is.

 teli-fagyi2 chocolate-mousse hazi-tolcser

Hozzávalók a tölcsérhez (kb 7-9 db lesz belőle): 65 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 50 g cukornak megfelelő édesítőszer (25 g DW negyedannyit használtam), 1 csipet só, 30 g vaj, 1 narancs reszelt héja, 60 ml forró víz, 1 tojás fehérje

Csokikrémhez: 70 g cukornak megfelelő édesítőszer, 200 g csokoládé, 2 db tojássárgája, 330 g tejszín habbá verve, 20 g víz

A tojást az édesítővel, a narancs héjával, a sóval és a puha vajjal kihabosítom, majd hozzáadom a lisztet, végül a vizet is hozzáöntöm.

A tölcsértésztából egy kis merőkanálnyit öntök az ostyasütőre, majd még puhán kiveszem és azonnal feltekerem. Azt egyénileg a sütőnél ki kell tapasztalni, hogy kellően megsüljön, de ne süssük túl se. Ha nem sül meg eléggé, a kihűlést követően se lesz ropogós.

A krémhez a tojássárgáját az édesítő harmadával habosra keverem, majd a többi édesítőt a vízzel sziruposra főzöm.

Ezután folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a habos tojássárgájához.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztom és hozzáöntöm a tojásos masszához, majd a tejszínhab harmadával jó alaposan összekeverem, a többi tejszínhabot pedig már óvatosan keverem hozzá.

A krémet csillagcsöves habzsákba töltöm, majd megtöltöm a tölcséreket.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Agnes Kovacs says:

    Te mekkora bunkó vagy! Remélem nem Magyarországon nőttél fel,ha mégis akkor szégyelheted magam


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!