Recept Guru

Túrós batyu – Teljes kiőrlésű leveles tésztával

Azt kell mondanom, hogy egész jól megbarátkoztam azzal, hogy teljes kiőrlésű lisztet és édesítőszert használok a sütéshez, főzéshez, szinte mindent el tudok készíteni ezekkel az alapanyagokkal is. Akkor állt meg a tudományom, amikor leveles tésztát szerettem volna venni. Készíteni próbáltam már még korábban finomliszttel, nem volt túlságosan biztató a helyzet, gondoltam majd később visszatérek a témához.

Közben életmódot váltottam, így a finomliszt már nem opció. Na de az a gond, hogy ilyet egyelőre nem lehet kapni, de nem ám sajnos még egy gyártó sem fedezte fel a teljes kiőrlésű friss tésztában rejlő piaci lehetőséget. Részben kivétel ez alól a Tante Fanny márka, mert rétes tésztát Ők már készítenek, próbáltam is, remekül működik, ugyanúgy, mint a hagyományos változat. Szóval az előbb említett kivételt leszámítva itthon nem lehet ilyen termékeket kapni. Külföldön már linzer- és leveles tésztából is létezik ilyen típusú termék.

És akkor jött a nagy pillanat…

Jeeee, megtaláltam az én teljes kiőrlésű leveles tészta beszerzési forrásomat!

Szóval egészen eddig a pillanatig érvényesek voltak a fentiek, amíg rá nem találtam Katalinra, aki sok sok kísérletezéssel kifejlesztette a tökéletes leveles tésztát. Na jó a tökéletes túlzás volt, nyilván nem ugyanolyan, mint a hagyományos, de ezt tudja mindenki, aki sütött már teljes kiőrlésű lisztből. Nem lesz soha tökéletesen olyan, mint a finomlisztes változat. Szóval a Konyhasuli oldalán találtam rá a megmentőmre, ráadásul láss csodát pont veszprémi Ő is mint eredetileg én is. Ezt a friss tésztát nem lehet postázni, személyes átvétel a javasolt, így egy hazautazásomkor megrendeltem, és mikor hazaértünk Budapestre azonnal ki is próbáltam. 

Nagyon könnyű vele bánni, lehet nyújtani, nem szakad el és ízre is tökéletes. Köszi szépen Katalin, hálás volt az egész család ezért a finomságért. 🙂 

Hozzávalók 5 db batyuhoz:

250 g túró

2 db tojássárgája

2 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly búzadara

2 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer (én negyedannyit használtam)

330 g teljes kiőrlésű leveles tészta

1 teáskanál vanília kivonat

Díszítéshez:

100 g sárgabaracklekvár

porcukor helyettesítő

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A túrót áttöröm egy szűrőn, amennyiben szükséges és összekeverem a tojássárgájával, a búzadarával. Végül mehet bele a tejföl is és ízesítem a vaníliával, a citrom héjával és az édesítő. Az elkészült tölteléket hűtőben pihentetem, amíg a tésztát kinyújtom. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtom és 12 x 12 cm méretű négyzetekre vágom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem, ráhalmozom a tölteléket, már ráhajtom a sarkokat.

Sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm.

Tálaláskor egy nagy kanál sárgabaracklekvárt halmoztam a közepére, majd porcukor helyettesítővel megszórtam. Nagyon finom lett, imádtuk 🙂

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia, köszi, persze normál liszttel és cukorral is elkészíthető a sütemény.

  2. Pető Barnabásné says:

    Na ezt én is megcsinálom, csak rendes liszttel, cukorral és porcukorral. A magokat meg meghagyom a madaraknak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!