Recept Guru

Magyarország első DIY étterme – Beülsz, főzöl, eszel!

Még csak másfél hónapja, hogy megnyitott Magyarország első DIY étterme, sőt pont ilyen étterem nincs még egy a világon, így igazán egyedülálló kezdeményezésről van szó. Lendvai Ádámmal, a hely megálmodójával és tulajdonosával beszélgettünk először, majd végig főztünk egy menüt, hogy kellőképpen teszteljük a rendszert. Ádám először a Budapest Bakery-vel, vagyis az aszalt gyümölcsöket, gyümölcsleveket és egyéb finomságokat, Ring néven kínált péksüteményeket árusító helyes kis villamos és trolibusz és busz alakú kis járgányokkal vált ismertté. Ennek már két éve, most viszont ennél jóval nagyobbat álmodott, létrehozott egy olyan helyet, ahol barátokkal, ismerősökkel lehet együtt főzni, vagy kezdő randizó pároknak ad lehetőséget az ismerkedésre – Ádám megjegyezte, hogy már első randira is kifejezetten ajánlja, mert több a kontaktus lehetőség 🙂 Hahaha. De tény, hogy több lehetőség van témákat előhozni, mintha az ember egy kávéra, vagy egy hagyományos étterembe ülne be.

Többet ad, mint egy éttermi élmény, mert már az ételek elkészítése is élmény, szórakoztatóbb, mint otthon főzni és szórakoztatóbb, mintha csak ennénk valahol egyet. Ráadásul a legjobb, hogy minden elpakolást és takarítást a segítőkész személyzet vállal – Ez nekem is nagyon tetszik, mert főzni és sütni imádok, de a keletkező romhalmazt eltakarítani már kevésbé. Azoknak is jó szórakozás, akik ritkán szoktak otthon a konyhában pörögni, mivel alapvetően egyszerű, de mégis látványos ételek közül lehet válogatni. A lényeg, hogy mindenki szeret játszani, a játékélményt pedig itt megkapjuk.

Nem főzőiskola, mert az jóval többe kerül, 3-4 óra egy alkalom és hetekkel korábban be kell jelentkezni és 6-8 ismeretlen emberrel kell együtt főzni. Ez nálam amúgy nem szokott gond lenni, de azért mégis más csak a barátokkal lenni.

Ide mindösszesen csak asztalt kell foglalni és hozni a barátokat, akiket éppen bele szeretnénk rángatni egy vidám ebéd, vagy vacsora kalandjába.

Teendőink a következők:

  • a helyre érkezve egy tableten kapjuk az étlapot, innen választhatjuk ki, mit szeretnénk enni
  • rendelés után érkeznek a kiválasztott ételhez tartozó alapanyagokat kimérve
  • kezdődhet a móka, a tableten az ételhez tartozó videót követve gyerekjáték az ételt elkészíteni, a folyamatok fázisokra vannak osztva, ami folyamatosan ismétli az adott fázist, amíg arról nem lépünk tovább

Az internetről is ismert DIY főzős és sütős gasztro videók óriási sikerrel terjednek, mert látványosak és szórakoztatva tanítanak. 

Jogos lenne a kérdés, hogy akkor miért nem otthon tesszük meg mindezt? Hát pont azért, ami miatt jobb beülni a moziba egy filmre, mint otthon megnézni. Ráadásul nálam ez például kivitelezhetetlen egy ilyen főzés, mert még én egyedül is alig férek a konyhába. 🙂

Megragadom az alkalmat, hogy elmeséljem életemben először az indukciós főzőlapot is kipróbálhattam és semmiben és senkiben nem tettem kárt, ez nagyon jó hír.

Persze akit mindezzel nem győztem meg, az választhat az À la carte  étlapról is, de hát kár lenne kihagyni ezt a bulit. 

Mi ezúttal ketten voltunk a Férjjel, ebédre mentünk és levest, főételt és desszertet is készítettünk. Most akkor szép sorban elmondom a remekműveinket. Az alapanyagok elő vannak készítve, a palacsinta tészta be van keverve, a túrógombóc részben össze van gyúrva és a legjobb,minden össze van aprítva. Ez az egészben a legjobb, mert főzéskor ezzel megy el általában a legtöbb idő, amíg az ember megpucolja, összevágja, kiméri a dolgokat. 

Sütőtök krémleves tökmagolajjal és tökmaggal – valami brutál, és megfejtettem a vajtól lett ennyire krémes, ezután itthon is mindig teszek egy kanálnyi vajat, hogy még krémesebb és teltebb íze legyen.

Húsleves zöldséges palacsintatekercsekkel – ezekért a palacsinta tekercsekért teljesen odáig vagyok. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, lehet még tojással és húsos töltelékkel töltöttet is választani.

Zöldfűszeres juhtúrógolyó narancsos céklasalátával – Imádtam, igaz miután minden elkészült, feltűnt, hogy nekem megmaradt a vaj. Ja, igen abban kellett volna a morzsát megpirítani, de nem baj, akkor gyorsan beledobtam a serpenyőbe, átpirítottam a golyókat, szuper lett. Lehet, hogy ennek a kis benézésemnek köszönhetően módosítják az eredeti receptet is, mert így ropogósabb lesz a panír. Na erre a fogásra Tibi annyit mondott, hogy finom előétel volt. Nem akartam összetörni a lelkét, hogy ez egy főétel, csak éppen húsmentes. A túrógombócok elég laktatóak tudnak lenni.

Szűzérmék vodkás-paradicsomos tagliatellével – Igazi kiadós húsétel, persze jót tesz a lelkemnek, hogy tésztával kínálják. Talán a vodkának köszönhető, de valami elképesztő finom lett a  fűszeres, fokhagymás paradicsomszósz.

Desszertnek pedig mákos gubát választottunk, persze ez sem a hagyományos módon készült, hanem szilikon sütőformába sütöttük össze a tésztakorongokat a mandulatejes sodóval. Nekem, mazsolagyűlölőnek a legjobb hír, hogy a mazsolát aszalt áfonyára cserélték az alapanyagok között. Dekorációnak pirított illatos mandulapelyhet és narancshéjat szórtunk a tetejére.

Köszönet a Budapest Makery csapatának a szuper kiszolgálásért és a segítőkészségért! Megyünk még hozzátok az biztos 🙂

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Örülök, hogy tetszik 🙂 Én csak biztatni tudlak, mi nagyon jól éreztük magunkat.

  2. Bergmann Zsófia says:

    Hát ez nagyon jó! Szerintem ki is próbáljuk a barátokkal nemsokára!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!