Húsvéti répás-mascarponés cupcake

Ha Húsvét, akkor jön a nyúl, ha jön a nyúl akkor meg jöhetnek répás sütik. Amúgy nem tudom mi miatt alakult az a szokás, hogy répás sütiket készítünk Húsvétra, de nem vagyok semmi jónak az elrontója. Meg hát ugye ha már répáról van szó, akkor miért ne dobnám fel az egészet saját kézzel formázott, kicsit girbe-gurbára sikeredett marcipán répával? Hát persze, hogy jöhet, most pont úgy alakult, hogy volt itthon raktáron egy kis marcipánom, a jóféle Szamos marcipánból. 🙂 Szóval a marcipánt leszámítva teljes mértékben okos szénhidrátokat, azaz lassan felszívódó szénhidrátokat használtam.

Egyébként létezik cukormentes marcipán is, azt is meg lehet színezni, nekem van egy kis tartalékom még itthon belőle, sajnos nem lehet már kapni. Majd ha újra lesz, akkor készítek vele valami finomságot és beszámolok róla Nektek is 🙂

Azért jó répát tenni a sütibe, mert puha és szaftos lesz tőle. Ennek az őszi változatai a sütőtökös sütik, érdemes ezeket is megnézni, nálunk nagyon beváltak.

A képekhez  annyit fűznék még hozzá, hogy a tények nem hazudnak a kézügyességemmel kapcsolatban, minden tehetségemet összeszedtem, így sikerültek ezek a répák. Tudom, hogy nem az erősségem, ezt nézzétek el most nekem.

Hozzávalók:

200 g reszelt répa

200 g zabliszt

10 g sütőpor

2 db közepes tojás

125 g étolaj

180 g cukornak megfelelő édesítőszer (eritrit és sztívia keverékét, negyedannyit használtam) 

Díszítéshez:

250 g mascarpone

cukornak megfelelő édesítőszer

100 g narancssárga és zöld színű marcipán

A tésztához összekeverem a hozzávalókat, majd muffin papírral bélelt sütőformába töltöm és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm.

Közben a marcipánt kézzel jó alaposan átgyúrom és megformázom a répákat.

Még 10-15 percig hagyom hűlni a sütőben, majd még ugyanennyi ideig szobahőmérsékleten is hagyom hűlni. A krémhez a mascarponét édesítem és a sütik tetejét megkenem vele, majd ráhelyezem a közben megformázott marcipán répákat.

A répák idővel tárolás közben bevizesednek, nem tudom milyen folyamat játszódik le, talán a mascarpone nedvességtartalmától lehet. Lényeg, ha szépen szeretnéd tálalni a krémet és a répákat tálalás előtt tedd a sütikre.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »