Recept Guru

Amikor élmény a süti készítés – Almás rácsos pite

Karácsonyra kaptam a Genfben élő nővéremtől egy csodás szerkezetet, egy kézi meghajtású almahámozó -magozó- szeletelő szuperszónikus csúcstalálmányt. Tekintve, hogy karácsonyra kaptam igazán időszerű volt már kipróbálni, tervben volt ugyan korábban is már, csak hát mindig jött valami más ötlet, így aztán kicsit odébb tolódott ennek a tesztelése. Francia gyártmány (Alice Délice), a sok almás süti miatt gondolom ki kellett találniuk valamit, ami forradalmasítja ezeket az eléggé utált munkafolyamatokat. Almapucolás, magozás és szeletelés – ezekre ritkán akad túljelentkezés. Viszont ez az eszköz tényleg nagyon menő, csak győzzem a sok sütit sütni a rengeteg feldolgozott almából :).

A működése a következő: az almát rászúrom egy háromágú szegecsre, majd kezdődhet a móka. Lehet vele csak hámozni, hámozni és magozni, vagy mindent egyben, vagyis a hámozás, magozáson kívül szeletel is, pontosabban egy hosszú spirált készít. Mondanom sem kell, egy tucat ötletem van már a folytatásra, és nemcsak almával fogom kipróbálni ennyit elárulok. 

Hozzávalók:

3 db közepes alma

kb. 1 teáskanál fahéj (nehéz mennyiséget írni, nem kell kisajnálni)

100 g cukornak megfelelő édesítőszer

330 g hajtogatott tészta, én a korábban emlegetett teljes kiőrlésű leveles tésztát használtam, amit Katalintól rendeltem a Konyhasuliból itt találod a részleteket

Amennyiben magad készítenéd a tésztát, akkor a francia almás hajtott pite tésztáját ajánlom

Töltelékhez:

10 dkg vaj

1 tojás

10 dkg eritrit édesítőszer

20 dkg liszt (zab és tönkölyliszt keverékkel próbáltam legutóbb)

pici hideg víz, ha szükséges

1 csipet só

A tészta elkészítése: a hozzávalókat összegyúrom, majd fóliában hűtőben kb. 20 percet pihentetem. Ez idő alatt meghámozom az almát, majd összeszelem (én ezt a folyamatot ugye most már fent bemutatott  szuper szerkezettel végzem), majd összekeverem a töltelék többi hozzávalójával.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom, az almaszeleteket ezúttal szépen kirakosgattam, a tészta szélét kb. 45 fokos szögben párhuzamosan bevagdosom, majd az almára hajtogatom úgy, hogy a lapocskák fedjék egymást. Sütés előtt tojással megkenem a tetejét. majd 180 fokon kb. 20 perc alatt ropogósra sütöm.

Tálaláskor még porcukor helyettesítővel megszórtam.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!