Recept Guru

Nyári lecsó bográcsban, ahogy egy férfi főzi

A lecsószezon közepén vagyunk, biztos, hogy nálunk ez az étel is tipikusan az, amikor én háttérbe vonulok, maximum csak néhány iránymutatást adok a készítésre vonatkozóan. Például, hogy a szalonnát ki kell venni a bográcsból, miután kisült a zsírja, de a szakértői munkát a férjemre hagyom, így hamarosan át is adom neki a szót. Még annyi fontos információ, hogy ki hogyan eszi a lecsót körettel (tarhonyával, vagy rizzsel) esetleg kenyérrel. Kolbásszal és vagy virslivel.

Nálunk kolbásszal készül a lecsó, majd a végén kerül bele virsli is általában, mert például a kolbász ízét szeretem benne, de így főve annyira nem lelkesedem érte, ezért virsli is megy bele. Köretként pedig a kenyér ritkább, inkább a tarhonyát preferáljuk. Még érdemes megemlíteni, hogy nincs is jobb, mint a vacsorát követően másnap reggel a maradék lecsót tojásos lecsónak elkészíteni.

Még fontos az is, hogy lefagyasztani is szoktunk belőle, hiszen így bármikor elővehető és remek étel készíthető belőle.

Most pedig akkor következzen a Mester személyesen, az Ő szavaival írja le a receptúrát.

lecsó1 lecsó tarhonyával1

Hozzávalók 6 személyre: 

Lecsóhoz:

150-200 g füstölt szalonna

1 kg hagyma

5-6 gerezd fokhagyma

1,5 kg paprika

1 kg paradicsom

300 g füstölt kolbász

fűszerek: őrölt bors, só ízlés szerint

1 kávés kanál fűszerpaprika

1 kávés kanál őrölt kömény

szükség szerint egy kevés cukor, vagy édesítő 

Ízlés szerint virsli (nálunk 2-3 pár megy a magas hústartalmú verzióból)

 

Tarhonyához:

500 g tarhonya

fél fej vöröshagyma

kb. fél dl olaj

 

Elkészítése:

Az apró kockára vágott füstölt szalonnát kisütöm, majd (feleségem kérésének megfelelően) eltávolítom a bográcsból, a felaprózott hagymát megfuttatom a zsíron, majd amikor üvegesre párolódott hozzáadom a karikákra vágott kolbászt is. (Fontosnak tartom, hogy a kolbász lehetőleg kemény állagú legyen, azaz sütés és főzés alatt se essen szét). Amikor a kolbász kiadta a zsírját beleteszem a paprikát. Nagyjából 15 perc főzés után hozzáadom az összevágott paradicsomot is. Hagyom, hogy a paradicsom levet eresszen, majd ezt követően jön a fűszerezés ideje. Borsozom, hozzáadom a fokhagymát (ügyeljünk arra, hogy a kolbász is tartalmaz fokhagymát, nehogy túladagoljuk), majd az őrölt köményt és a pirospaprikát is és végén a sót. Ezt követően nincs más dolgunk mint a lecsót készre főzni. Elárulok azonban egy kulisszatitkot, főzés közben a paradicsom savasságától függően adok hozzá egy kis cukrot is (édesítőszert), mert jobban kiemeli a fűszerek ízét. Mikor elkészült a lecsó, akkor egészben belerakom a virsliket, és 2-3 percig főzöm.

Tarhonya elkészítése:

A tarhonyát olajon aranybarnára pirítom, majd felöntöm nagyjából annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, beleteszek egy félbevágott vöröshagymát. Nagyon kis lángon főzöm, folyamatos kevergetés mellett, míg meg nem puhul.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!