Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön. Amit mi kóstoltunk, vörösborral készült, hal, polip, rák és tintahal is volt benne. Kicsit félve rendeltük ezt az ételt, mert a polippal és a tintahallal kapcsolatban néha negatív tapasztalataink voltak, néha kicsit rágós volt, viszont a mostani tapasztalat rácáfolt minden korábbi rossz emlékre, ez valami hihetetlenül puha volt, ennyire finom paellát még életemben nem ettem.
Itthon készítettem én is egy saját verziót, a férj szerint ez még jobb, mint az eredeti katalán. Ilyet nem mondanék, mert az előbbit egy profi séf készítette, de kiegyezek azzal, hogy legalább annyira finom volt ez is.
Hozzávalók:
- 2 csésze (kb. 400 g) rizs (arborio-barna vagy fehér, vagy normál rizs – nálam most normál barna rizs volt)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 100-150 g tengeri herkentyű (én most csak garnélát használtam, de mehet bele, kagyló, tintahal, polip, halfilé is)
- 2 evőkanál füstölt fűszerpaprika (ha nincs a klasszikus is megteszi)
- 1 csipetnyi tört chili
- 1,5 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- kb. 2 evőkanál paradicsompüré
- oregánó, bazsalikom
- tálaláskor friss fűszernövény (nálam most petrezselyem)
Elkészítése:
Az olajon az áttört fokhagymát a tört csilivel megfuttatom, nagyon rövid idő kell neki, 1 perc elég, nehogy odakapja. Hozzáadom a fűszerpaprikát, majd a hagymát is, kevergetem, míg a hagyma üvegesre párolódik, szükség szerint kicsit öntök hozzá az alapléből. Miután a hagyma megpuhult hozzáadom rizst, majd azonnal beleöntöm a fehérbort, folyamatosan kevergetem, amíg a bor elpárolog.
Az alaplé folyamatos adagolása mellett továbbfőzöm a rizst. Fontos, hogy mindig kb. egy merőkanálnyit teszek az alapléből. Hozzáadom a paradicsompürét is, amikor már majdnem elkészült mehetnek bele a tengeri herkentyűk, ezeknek csak 2-3 perc szükséges.
A végén, miután lezártam hozzáadom a friss petrezselymet is és átkeverem.
A maradék felhasználására is van ötletem, hamarosan azt is mutatom.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: