Egy korábbi cikkben írtam az ÖKOnyháról és az ÖKOsításról, viszont itt nem nagyon volt hely arra, hogy bővebben is kifejtsem az érdekesebb témákat, így most külön sorra veszem ezeket. Az ott említett Cibibee méhviaszos kendő egy szuper találmány, lényegében egy biotextilről van szó, mely méhviasszal, természetes jojobaolajjal és fenyőgyantával van kezelve.
Egy természetes élelmiszer csomagoló anyagról van szó, mely remekül helyettesíti az alufóliát, és az egyszer használatos műanyag fóliát. Az ebben a cikkben bemutatott kendők főként otthoni élelmiszer tárolásra szánt változatok.
Miért jó ha erre váltasz?
Környezetkímélő, káros vegyi anyag mentes és mivel sokszor használható egymás után nem termelődik szemét a használatával. Sőt, még akkor sem válik szemétté, amikor elhasználódik, ugyanis biológiailag lebomló, így komposztálható. Nem utolsó sorban költségkímélő is, hiszen egy egyszeri beruházás után ezek a jó minőségű kendők sokáig használhatóak.
A baktériumölő méhviasz és a fertőtlenítő hatású jojobaolaj együttes hatásának köszönhetően az ebben tárolt élelmiszerek tovább megőrzik minőségüket.
Tisztítása is rendkívül egyszerű, elég csak nedves ronggyal áttörölni, vagy hideg vízzel lemosni.
Én magam már vagy 2 hónapja tesztelek, egy pékáru tárolására való zsákot, egy nagyobb kendőt, valamint két kisebb kendőt. Már egészen a mindennapok részévé vált és nem állnék vissza a hagyományos csomagolóanyagokra.
A kenyeres zsákban tartom a péksütiket, teljes kiőrlésű zsemlét én is szoktam készíteni, így ezeket is ebben tárolom. A zsemlékből egyébként egyszerre nagyobb mennyiséget szoktam készíteni, lefagyasztom, majd mindig csak 1-2 napra elegendő mennyiséget veszek elő.
A nagyméretű kendő akár egy nagyobb tál lefedésére is megfelelő, a kezem által kicsit megpuhul, így a rétegek egymáshoz tapadnak. Nálunk mindig kicsi a hely a hűtőben, ezért nagyon jó, hogy ez a kendő nem csúszkál, stabilan a helyén marad, akár pakolni is lehet a tetejére kisebb súlyú dolgokat.
Mindig is zavart, hogy amikor a begyúrt tésztát berakom a hűtőbe pihentetni egy 20 percre, akkor erre az esetre használjak el egy darab fóliát? Már nem kell, hiszen ebben a nagyméretű kendőbe például tökéletesen belefér még egy nagyobb adag tészta is.
A kisebb kendőket kis tálkák lefedésére használom, vagy például bontott tejföl egy él paradicsom elcsomagolására remekül megfelel.
Ugyan vannak külön szendvics csomagolására való kendők és újraszalvéták is én ezt a verziót is bevetettem. Tekintve, hogy itthon használom és bevált nem akartam a szendvicsemet alufóliába csomagolni. Ezen a bevetésen is remekül szerepeltek a Cibibee méhviaszos textíliák, a saját készítésű zsemléim pont bele is férnek.
A reggeli rohanásban sokszor nincs időm megenni a szendvicset, ezért inkább elcsomagolom, majd a munkába útközben kényelmesen elfogyasztom. Azért vannak ura pillantások, amikor előhúzom a rózsás, vagy kis zöld pöttyös csomagomat. Elképzelni se tudják, hogy mi lehet benne.
Amikor majonézes, vajas, vagy a szalámitól zsíros lesz a kendő, természetesen nem elég a víz, ilyenkor az öko mosogatószeremmel mosom el, természetesen hideg, vagy enyhén langyos vízzel, különben a méhviasz kioldódik. Legközelebbi ÖKOnyha cikkben majd erről számolok be.
Ilyenre változtatta az életünket a Cibibee és jó, nagyon élvezzük. 🙂
Tetszettek ezek a szuper méhviaszos kendők? Most te is nyerhetsz egy SML szettet, ha játszol a Recept Guru Facebook oldalamon futtatott nyereményjátékon.
Nincs más teendőd, mint az alábbi linkre kattintva a posztba írd be, hogy hogyan kell tisztítani a Cibibee méhviaszos kendőket és talán pont te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a készletet!
Sorsolás: 2017.október 11. 20 órakor
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: