Itt az ősz, ami nem is olyan rossz dolog, ha közben sütőtökös-fűszeres finomságokat készítünk, és nálam bizony már itt van a sütőtök szezon, amit mi sem bionyít jobban, mint a mostani recept. Ez egy korábbi sütőtökös fűszeres kalács átalakítása, akkor is szuper volt, de most még jobb lett, mert ezúttal tej és cukor nélkül, okos szénhidrátokkal készítettem.
A vicces az egészben az, hogy kéftéle piskótával készül, így felvágáskor látszik a minta, amit választottál.
Nem árulok zsákbamacskát, macerás sütiről van szó, nem egy 20 perces sajttorta kategória, amíg összeállítod, de szerintem megéri a fáradtságot.
Hozzávalók:
Kakaós piskótához:
3 tojás
4 kanál sztíviával kombinált eritrit édesítőszer (én ezt használtam)
4 kanál olaj
1 tasak sütőpor
8 kanál zabliszt
1 csésze sütőtök püré (kisebb sonkatök fele)
1 tk. fahéj, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek. kakaópor
1 bio citrom és 1 bio narancs reszelt héja
Világos piskótához
3 tojás
4 kanál sztíviával kombinált eritrit édesítőszer (én ezt használtam)
4 kanál olaj
1 tasak sütőpor
8 kanál zabliszt
1 csésze sütőtök püré (kisebb sonkatök fele)
1 tk. fahéj,
1 bio citrom és 1 bio narancs reszelt héja
Díszítéshez:
1-2 citrom leve
1 bio narancs héja
Nyírfaporcukor, vagy porrá őrölt eritrit
És mint az összetevőket láthatod nem tartalmaz tejet, cukrot és glutént sem, sőt a felhasznált szénhidrátok is mind okos szénhidrátok.
Elkészítése:
A sütőtök püréhez a sonkatököt félbevágom, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt puhára sütöm.
A kakaós tésztához a tojásfehérjét felverem az édesítővel, majd hozzáadom az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom reszelt héjával összekevert tojássárgákat. Enyhén összekeverem, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.
A sütőtökpüré levét érdemes kinyomkodni, én ezt most kihagytam, ezért kicsit szaftosabb lett a süti.
A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett hosszúkás formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd tetszőleges formákat szúrok ki belőle. Nekem úgy jött jól ki, hogy a kakaós piskótát hosszában elvágtam és a cica és sütibaba formákat így szúrtam ki.
A sütőformát elmosom, kivajazom, kilisztezem, majd jöhet ez előbbi folyamat újra.
Összeállítom a világos tésztát is, majd egy keveset öntök a forma aljába, amennyiben pl a barna tésztarészeknél van olyan részlet, ahova később nem jutna, pl a baba lábánál, a cicafejek legalját pedig levágtam, hogy ne guruljanak el, stabilan megálljanak a sütőformában.
A kakaós szeleteket szorosan beállítom a formába. Azért fontos, hogy szorosan álljanak a szeletek, hogy a világos tészta nem tudjon közé folyni. Végül a világos tésztát ráöntöm a kakaós szeletekkel rakott formába, majd újabb 20-40 perc alatt kisütöm.
A sütit a sütőformában hagyom kihűlni.
Végül a dekorhoz az édesítőt a citromlével összekeverem, sűrűn folyó fehér masszát kell kapni. Rákenem a süti tetejére, majd narancshéjat reszelek rá.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: