Recept Guru

Mindenmentes fűszeres kalács – Halloweenre ajánlom!

Itt az ősz, ami nem is olyan rossz dolog, ha közben sütőtökös-fűszeres finomságokat készítünk, és nálam bizony már itt van a sütőtök szezon, amit mi sem bionyít jobban, mint a mostani recept. Ez egy korábbi sütőtökös fűszeres kalács átalakítása, akkor is szuper volt, de most még jobb lett, mert ezúttal tej és cukor nélkül, okos szénhidrátokkal készítettem.

A vicces az egészben az, hogy kéftéle piskótával készül, így felvágáskor látszik a minta, amit választottál.

Nem árulok zsákbamacskát, macerás sütiről van szó, nem egy 20 perces sajttorta kategória, amíg összeállítod, de szerintem megéri a fáradtságot.

Hozzávalók:

Kakaós piskótához:

3 tojás

4 kanál sztíviával kombinált eritrit édesítőszer (én ezt használtam)

4 kanál olaj

1 tasak sütőpor

8 kanál zabliszt

1 csésze sütőtök püré (kisebb sonkatök fele)

1 tk. fahéj, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek. kakaópor

1 bio citrom és 1 bio narancs reszelt héja

Világos piskótához

3 tojás

4 kanál sztíviával kombinált eritrit édesítőszer (én ezt használtam)

4 kanál olaj

1 tasak sütőpor

8 kanál zabliszt

1 csésze sütőtök püré (kisebb sonkatök fele)

1 tk. fahéj,

1 bio citrom és 1 bio narancs reszelt héja

 

Díszítéshez:

1-2 citrom leve

1 bio narancs héja

Nyírfaporcukor, vagy porrá őrölt eritrit

 

És mint az összetevőket láthatod nem tartalmaz tejet, cukrot és glutént sem, sőt a felhasznált szénhidrátok is mind okos szénhidrátok.

Elkészítése:

A sütőtök püréhez a sonkatököt félbevágom, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt puhára sütöm.

A kakaós tésztához a tojásfehérjét felverem az édesítővel, majd hozzáadom az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom reszelt héjával összekevert tojássárgákat. Enyhén összekeverem, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatom.

A sütőtökpüré levét érdemes kinyomkodni, én ezt most kihagytam, ezért kicsit szaftosabb lett a süti.

A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett hosszúkás formába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm. Hagyom kihűlni, majd tetszőleges formákat szúrok ki belőle. Nekem úgy jött jól ki, hogy a kakaós piskótát hosszában elvágtam és a cica és sütibaba formákat így szúrtam ki.

A sütőformát elmosom, kivajazom, kilisztezem, majd jöhet ez előbbi folyamat újra.  
Összeállítom a világos tésztát is, majd egy keveset öntök a forma aljába, amennyiben pl a barna tésztarészeknél van olyan részlet, ahova később nem jutna, pl a baba lábánál, a cicafejek legalját pedig levágtam, hogy ne guruljanak el, stabilan megálljanak a sütőformában.
A kakaós szeleteket szorosan beállítom a formába. Azért fontos, hogy szorosan álljanak a szeletek, hogy a világos tészta nem tudjon közé folyni. Végül a világos tésztát ráöntöm a kakaós szeletekkel rakott formába, majd újabb 20-40 perc alatt kisütöm.

A sütit a sütőformában hagyom kihűlni.

Végül a dekorhoz az édesítőt a citromlével összekeverem, sűrűn folyó fehér masszát kell kapni. Rákenem a süti tetejére, majd narancshéjat reszelek rá.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!