A karácsonyi menü tervezésekor eszembe jutott, hogy még gyerekkoromban a Mama mindig borlevest készített gyűszűfánkkal, amikor mentünk. Mekkora ötlet gondoltam, hogy akkor most kipróbálom. Ezt a receptet választottam, persze a cukor helyett édesítőszert használtam.
Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, csak arra kell figyelni, hogy a leves besűrűsödéséig folyamatosan keverni kell, hogy egyenletesen sűrűsödjön, ne főjön meg a tojás benne.
Tejszíncserével könnyen módosítható laktózmentesre, vagy akár növényi tejszínt használva tejmentesre is.
Hozzávalók:
A leveshez:
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
4 dl fehérbor (minőségi száraz fehérbort használtam)
4 ek eritrit
tengeri só
1 teáskanál vanília kivonat
1/4 db citrom héja
A habhoz:
1 db tojásfehérje
só
1/4 tk őrölt fahéj
1 tk olaj
Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval és fahéjjal. Egy lapostányért folpackal becsomagolom és megkenem olajjal. Egy evőkanállal kiadagolom a habot a tányérra úgy, hogy ne érjenek össze. Még szebb lesz, ha fagylaltos kanállal készíted, de az én kanalammal nem sikerült szép gombócokat formálni, így maradtam az evőkanálnál. Mikrohullámú sütőben fél percig főzöm 600 watton.
A tojások sárgáját a tejszínnel habosra keverem, majd félreteszem. 1 dl vizet felforralok a borral, az édesítővel és 1 csipet sóval. Áttöltöm egy fém tálba, majd forró vízgőz fölé teszem. Fontos, hogy a fém tál ne érjen bele a vízbe. Hozzákeverem a tojássárgájával elkevert tejszínt és habverővel való folyamatos keverés mellett besűrítem, belereszelem a citrom héját is.
Különleges, könnyű leves lett belőle. Nekünk nagyon tetszett.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: