Recept Guru

Így készül a mesés házi krémes almakaramellel – Cukormentesen

Azzal remélem mindenki egyetért velem, hogy desszertre szükség van. Nos amennyiben te is velem együtt ezen a véleményen vagy, akkor biztosan olyan mutatok majd, amit te is imádni fogsz. Kivétel persze az olvasóim azon része, akik netán nem szeretik a krémest. Amúgy én még olyan embert nem láttam. A krémest tuti, hogy mindenki szereti. 🙂

Van egy radikális megkülönböztető jellemzője a krémeseknek, ami azonnal eldönti, hogy szeretem, vagy sem. Ez mégpedig a krém állaga, textúrája. Nem bírom azokat a cukrászdai krémeseket, amiben a krémnek csúfolt sárga része pudingszerűen remeg. Úgyis mondhatnám, hogy  ha bemész egy cukrászdába nézd meg a krémest, ez ugyanis sok mindent elárul róla. Én a gyerekkoromban azt hittem, hogy szeretem a krémest, de igazán csak akkor szerettem meg, amikor megkóstoltam életem első, tejszínhabbal lazított verzióját. Ez valami szuper. Nem is, ez túl enyhe kifejezés. Ez a krémes a csúcsok csúcsa. 

A Szamos cukrászdákban is például ez a változat kapható. Ugye már nagyon megkívántad? Lecsúszna most egy ilyen finomság. Nos az a jó hírem van, hogy a most következő recept nekem ezt az élményt adja.

Forrás: Szeretem a Szamost Facebook oldal

 
A most következő recepthez az alap a Szamos cukrászdákban kapható Budai krémes receptje volt az alap. A cukor helyett édesítőt, a klasszikus pudingpor helyett Szafi vaníliás pudingport használtam. A leveles tészta problematikája még mindig ennáll, mert hogy ebből teljes kiőrlésű verziót nem kaptam még sehol, de úgy döntöttem, hogy mivel annyira szépen tartom a diétát és a sport is már rendszeresség vált. Az a minimális tészta igazán elhanyagolható.  És még megbolondítottam egy különlegességgel az én házi készítésű almakaramell krémemmel.

Hozzávalók:
500 g leveles tészta (sütőpapírra feltekert verziót vettem)
500 ml tej
200 g cukornak megfelelő édesítő (én sztíviával erősített eritritet használtam)
1 csipet só
1 db vanília rúd és a kikapart magjai
60 g vaníliás pudingpor (nálam Szafi)
4 db tojássárgája
850 ml tejszín habbá verve
 
Almakaramellhez
1 l rostos almalé

Díszítéshez:
porcukor helyettesítő eritrit
 
 
Az almakaramellel kezdem, mert ugyan nincs sok gond vele, de ez tart a legtovább. Amennyiben nem szeretnél ezzel bíbelődni helyettesítheted egy pikáns lekvárral is.
Tehát az almalevet alacsony okozaton egy lábosba felteszem főni, néha megkevergetem. Azért is szuper ez a recept, mert magától elkészül. Az almalében lévő gyümölcscukor karamellizálódik, ettől szép barnás színe lesz a végére. Egészen sűrű nyúlós masszát kell kapnod.
Egyébként életemben először ehhez a Tarte Tatinhoz készítettem almakaramellt, ott a vanília fagyi tetejét csíkoztam be vele, az is valami mesés lett.
 
A leveles tésztát kicsomagolom, széttekerem a sütőpapírt, egy villával megszurkálom, majd a csomagoláson szereplő utasítás szerint szerint előmelegített sütőben megsütöm. Kb. 180 fokom 10-12 perc. Sajnos még mindig nem jutottam el odáig, hogy leveles tésztát készítsek.

A tejbe belekeverem a sót és az édesítőt, majd megfőzöm benne a vanília rudat és a kikapart magokat. 
A tejet lehúzom a tűzről és elkeverem benne a pudingport, majd alacsony fokozaton való folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a tojássárgáját és besűrítem a pudingot. A krémet hűlni hagyom, majd egy szűrőn átpasszírozom, hogy teljesen csomómentes legyen és hozzáadom a felvert tejszínhab egyharmadát. Ezt követően a többi habot is óvatosan a krémhez keverem, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot.
A tésztalapokból téglalap formákat vágok, majd egy habzsákba töltöm a krémet és a képen látható halmokat készítek. a tésztára. Ezután az almakaramellt egy kisebb tasakba töltöm, majd a krémre nyomom. Lehet kiskanállal is csinálni.
Tálaláskor a tetejét porcukor helyettesítő eritrittel megszórom.
 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!