A gofri kattanásom már tart egy ideje, egészen pontosan azóta, hogy beszereztem egy szuper gofrisütőt. Hazatérve már vacsorára készült is egy cukkinis verzió és már vagy két hete gofrin éltünk, amikor eszembe jutott, hogy itt a blogon még nem is mutattam meg. Roppant gyors recept, amiből gyakran reggelire sütöttem. Nem csak hétvégén, komolyan mondom, még a hétköznapi sietős reggelekbe is belefért. Na meg persze volt motiváció felkelni, így aztán minden gyorsabban ment. Ennek a gofrinak egy receptjét itt osztottam meg.
Aztán úgy alakult, hogy a gofrisütőm hazai forgalmazó céggel is egyeztetésbe kerültem, hiszen nagyon meg voltam elégedve a géppel. És itt folytatódik a történetem, ugyanis a Clatronic cég kiállít a Konyhakiállításon és mi lenne, ha ott a látogatóknak is megmutatnám, hogy milyen jó “gofri guru”-nak lenni. Így aztán arra gondoltam, hogy a gofrik nagyágyújával, a belga gofrival készülök.
Mit is érdemes tudni az igazi belga gofriról?
Korabeli feljegyzések szerint már a 10. században is készítettek gofrit, vagyis annak egy elődjét, a vaslapok között sült édes kenyértésztát. Ez akkor még sima felületű volt, rácsos megjelenése a 16. században jelent meg először. Kimondhatjuk, hogy talán ez volt ez egyik első street food, hiszen az utcai árusok is gyakran készítették, elsősorban vallási ünnepek alkalmával.
Rendkívül sokféle változata van, így találkozhatunk gaufre, wafel és Waffel elnevezésekkel is.
Én most egy élesztős változatot, a híres liege-i gofrit készítettem el. Valami csodásan finom.
Itt jött a nagy feladat, hogy némi kompromisszummal elkészítsem az én diétabarát gofri változatomat.
A hétvégét így kísérletezgetéssel és receptfejlesztéssel töltöttem. Alapvetéseim, hogy cukor nem lehet benne, hiszen az mindenképp kizárandó. Ezután következik, hogy a liszt részét hogyan lehetne annyira módosítani, hogy élettanilag még jó legyen, tehát a finomliszt aránya ne legyen túl magas, viszont még kellőképpen finom legyen. Ez alapján fogadjátok sok szeretettel az én IR – barát belga gofri receptemet.
Hozzávalók (4-6 nagyobb db-hoz):
200 g liszt (50%-50% finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
30 g vaj
40 g cukornak megfelelő édesítés (én eritritet használtam)
1 teáskanál vanília kivonat
4 g szárított élesztő
20 ml tejszín
3 g só
1 m-es méretű tojás
Díszítéshez:
250 ml habtejszín
1 tasak habfixáló
200 g gyümölcs (vegyes erdei gyümölcsöt használtam)
1-2 teáskanál citromlé
50 g magas kakaótartalmú csokoládé
2 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer (én eritritet használtam)
Elkészítése:
A lisztet a sóval, az édesítővel és a szárított élesztővel összekeverem, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a tejszínt is. Robotgéppel morzsásra keverem, majd hozzáadom a tojást is és összegyúrom. Kevés nedvesség kell bele, de mivel a tojás mérete eltérő lehet, amennyiben szükséges egy kevés tejszín még adható hozzá.
A tésztát fóliába csomagolom és egy éjszakán át pihentettem. Nem kell hűtőbe tenni.
Felmelegítem a gofrisütőt, közben a tésztát átgyúrom és 4, vagy 6 egyenlő részre osztom. Majd a sütőben pár perc alatt ropogósra sütöm. A sütőből kivéve rácsra teszem, itt hagyom hűlni pár percet. Ez azért fontos, mert így szellőzik, miközben hűl, így a külseje ropogós marad, nem puhul be.
A díszítéshez a tejszínt habbá verem, az erdei gyümölcs felét kiolvasztom, 10 ml vízzel összeforralom, majd pürésítem, édesítem, hozzáadom a gyümölcs másik felét is és rövid ideig átmelegítem. Végül egy kevés citromlével ízesítem a langyosra hűlt gyümölcsöt.
A csokit felolvasztom, majd tasakba töltöm. A tejszínhabot habzsákba töltöm és és tálaláskor a gofrit díszítem vele, majd mehet rá a csoki és a gyümölcs is.
Ezt a finomságot a Konyhakiállításon is bemutatom (szombat és vasárnap 15 órakor) a Clatronic és Proficook 12/A és 13/B jelű standján.
Gyere el, hogy személyesen is találkozhassunk.
Egy szerencsés nyertes megnyerhet egy páros belépőt a kiállításra.
Konyhakiállítás (2018. március 2-4.)
Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
Részleteket a Facebook oldalamon találsz.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: