Olasz est – 3 olasz chef megálmodta és megalkotta

Ismét egy olasz gasztrotéma következik, a korábbi cikkben már áradoztam a finom olasz sonkákról és sajtokról, nos ha ezt lehet fokozni, akkor ez az volt, ugyanis a múltkor bemutatott gasztro ékszerdobozka, a Budagyöngye bevásárlóközpontban található Bottega del Tartufo üzlet és a pilisvörösvári Stube étterem vezetői összedugták a fejüket és valami egészen szuper dolgot találtak ki.

Előzetesen annyit a pilisvörösvári Stube étteremről, hogy egy kis családias hangulatú étterem, elsősorban a helyieket célozva készítik ételeiket, a maguk elé támasztott célok viszont nem mindennapiak, egy budapesti belvárosi étterem is tanulhatna tőlük. Ilyenkor azt mondom, hogy szerencsés ember, aki minden nap itt ehet. 

Edinával és Zsófival beszélgettem, hogy miben mások, mint egy átlagos kisvárosi étterem. Nagy hangsúly van az alapanyagok beszerzésén, a marhahúsnál például nem szórakoznak, egy negyed marhát rendelnek közvetlenül a termelőtől, majd személyesen Ők bontják részeire, ugyanígy a többi húsáruból és zöldségből is a legjobb minőséget szerzik be. 

Ugyanígy gondolkoztak akkor így, amikor úgy döntöttek bővítenék a kínálatukat és az ehhez szükséges tudásukat is egy profitól tanulnák meg.

Szerettek volna újítani a pizzakínálaton, például szarvasgombás verziót is készíteni.

“Na de nem valami gyenge pasztát akartunk használni hozzá, a vendég meg majd úgyis elhiszi, hogy szarvas gombát eszik alapon megelégszik a közepes minőséggel, ami még csak hírből sem találkozott a különleges gombával, így rögtön az egyik nagyágyút kerestük meg a témában, így találkoztunk a Pasquale-lal és Noémivel.”

Balról jobbra a 3 chef – Matteo, Pasquale, Vito

Balról jobbra a csapat – Matteo, Zsófi, Pasquale, Roberta az EMMEDUE manufaktúra tulajdonosa, Vito, Edina

A múltkori cikkben arról nem írtam, hogy az üzletben kiemelkedően nagy a választék a prémium minőségű szarvasgombatermékekből, ennek majd szentelnék egy külön cikket.

Az ötletből végül egy jóval nagyobb feladat lett, nem kisebb cél tűztek ki, minthogy megtanulják az igazi olasz házi tészta készítését, hogy ezután a saját maguk által készített friss tésztával készülhessenek a tésztaételek. Ennek a megünnepléséhez pedig egy olyan bemutató készült, amihez személyesen az olasz nemzeti szakács versenycsapat Basilicata régiójának egyik chefje is ellátogatott.

3 olasz séf érkezett a déli Basilicata régióból, hogy minden tudását összerakva megalkossa a most következő menüsort. Vito Amato a versenycsapat tagja,  Pasquale Auterio a korábban említett Bottega del Tartufo olasz bolt tulajdonosa biztosította a legnemesebb alapanyagokat, köztük például a csodás EMMEDUE sonkákat és kolbászokat, végül Matteo külön azért jött, hogy az étterem szakácsának megtanítsa a tökéletes olasz tészta készítését.

Na de következzen akkor a menü, azt azért előre leszögezném, hogy nem a mai volt életem legdiétásabb napja, viszont tekintve, hogy régóta maximális módon betartom az előírtakat remekül vagyok, így ez a vacsora nem viselt meg. A desszertből azért inkább csak csipegettem.

ANTIPASTI – ELŐÉTEL

 Rozmaringos csicseriborsós bivalyrikotta krém ropogós lukán kolbásszal,

taralli (kekszféle) porral és édespaprikával

Lehetőségem volt bekukkantani a konyhára is, na ha eddig nem lett volna eléggé olasz a hangulat, akkor itt garantáltan azt volt, a 3 olasz chef magyarázott egymásnak és a magyar szakács fiúnak, aki ugyan olaszul nem beszélt, mégis teljesen egy hullámhosszon voltak. Tipikus kulisszák mögötti titkokat láthattam, Vito tényleg profi séfként viselkedett, ahogyan azt a filmekben is látjuk. Óriási élmény volt ezt látni és hallani.

PRIMI PIATTI – TÉSZTÁK

Tagliatelle borssal, édesköményes lukán EMMEDUE húsos raguval és érlelt caciocavalloval

Paccheri EMMEDUE tokaszalonnával, könnyű cukkini pesztóval és kockára vágott paradicsommal

Spaghetti alla chittara moliternoi juhsajttal és EMMEDUE sovány karaj csíkokkal

Tévedés ne essék, a három tésztaétel nem vagy-vagy alapon volt a menü része, mindenkinek szántak mindegyikből. Meg is kérdeztem Pasquale-tól, hogy ti mindig ennyit esztek? Azt mondta nem, ilyen keveset sose szoktak enni 🙂 Jesszus mamma mia! Akkor igaz a hír az olaszok tésztaevő kapacitásáról. Persze mindegyikből csak egy kevés volt az adagban, de így sem volt kevés, főleg, hogy a főétel majd ezután következett. Ha pontoznom kellene, akkor a csicseriborsós bivaly rikotta messze viszi a prímet, ez valami hihetetlen szuper volt. Én még ilyen ízeket nem éreztem. Mesés volt.

A rangsorban a következő a moliternoi juhsajttal és EMMEDUE sovány karaj csíkokkal készített spagetti volt. Azt hozzátenném, hogy erősen juhsajtfüggő vagyok, szívem szerint mindenbe tennék belőle. Nem volt túl sok a juhtúróból, csak egy kevés, hogy azt a kellemes aromáját érezni lehessen.

Az édesköményes húsos raguval készült tagliatelle a következő és nem azért a cukkini pesztos pancettás tészta zárja a sort, mert az nem ízlett, csak egyszerűen a többi étel nálam annyira bejött, hogy szegény tokaszalonna lemaradt egy kissé.

PIATO PRINCIPALE – FŐÉTEL

Most, hogy az ízlelőbimbóimat már kellőképpen felizgattam, jöhet az est sztárja, a szintén vidéki,

EMMEDUE malac szűzérmébe töltött tarja + szarvasgomba különlegesség,

burgonyával és édes paprikával

Vito chef szakértelmének köszönhetően a boldog vidéki EMMEDUE malacka hihetetlenül omlós és puha volt finom. Minden malac megérdemelné, hogy ilyen életet élhessen.

A Basilicata tartományt a régió Svájcának is szokták nevezni, nincsenek nagyobb gyárak a környéken, így a kiemelkedően tiszta levegőnek köszönhetően rendkívül jó adottságokkal rendelkezik mezőgazdasági és állattartási szempontból.

DOLCE- DESSZERT

Végül akkor beszéljünk a gyengémről, a desszertről,

Omlós körtés linzertészta kosárkák mandulás frangipánnal, vaníliakrémmel és

citromos-mentás erdei gyümölcsökkel 

Nagyon finom volt ez a desszert, meglepődtem, de nagyon jó ötletnek találom, hogy melegen tálalták, frissen, ahogy kisült. A frangipán egy mandulás krém, mely ezúttal csokoládés is volt. A linzertészta a finom vajtól szuper omlós volt. Pont ahogyan ez meg van írva az olasz desszert nagykönyv frangipános kosárka fejezeténél.

Köszönet a meghívásért a Bottega del Tartufo üzlet tulajdonosainak és sok sikert kívánok a Stube étteremnek a kezdeményezésükhöz, talán egyszer majd ismét ellátogatunk hozzájuk, hogy újra ilyen finomakat ehessünk.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »