Recept Guru

Így egyél, hogy megdícsérjen a dietetikus!!!

Már 4 éve, hogy az IR diéta, vagyis a cukormentes, lassan- és gyorsan felszívódó szénhidrát diéta elveit követem és az utóbbi egy évben sokat javult a közérzetem és az állóképességem, amióta a diétára és az edzésre is jobban odafigyelek. A blogon azokat a recepteket, amiket ez alapján készítettem, az okos szénhidrátok menüpont alatt gyűjtöttem össze itt egy kicsit általánosabban, itt pedig a recepteket. Ugyan korábban is voltam már dietetikusnál, azóta sokkal jobban odafigyelek mindenre, sok szokásomat módosítottam a témában és a blogolásban is, új receptek kitalálásában, arról viszont kicsit meg is feledkeztem, hogy időnként újra és újra egyeztessek  szakértő dietetikussal. Ezen most módosítok,  leginkább a saját magam megnyugtatása miatt volt ez fontos nekem és mivel számomra is hasznos volt, amiket hallottam gondoltam veletek is megosztom.
Koroly Rékát kerestem meg, aki dietetikusként a PeriodX Rendelőintézetben dolgozik.
Réka hozzá állása már az elejétől nagyon szimpatikus volt, mert rugalmasan, emberközpontúan áll a témához. Egyetért abban, hogy mindenkinek egyénileg kell kialakítania azt a diétát, ami illik az életviteléhez, az igényeihez, ízléséhez. Persze a diéta alapelveit betartva. 
 
Kezdésként az volt a feladatom, hogy legalább 2 hétig írjam az étkezési naplómat. Természetesen szigorúan becsületesen, az esetleges bűnözéseket is bevallottam benne, amiből szerencsére nagyon kevés volt.
A diéta elején még fontos volt, hogy mérjem a szükséges szénhidrátok mennyiségét, de jelenleg már igazából többnyire ránézésre tudom, hogy mennyire van szükségem. Amúgy szerencsének mondhatom magam, mert a diéta, rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott életvitel mellett tök jól vagyok, így ha néha megbotlik az ember és becsúszik egy kis bűnözés, attól nem dől össze a világ, nem okoz rosszullétet.
Mutatok néhány reggeli, ebéd, vacsora, valamint kisétkezés ötletet, amik nálam beváltak. A tejtermékekkel az utóbbi időben kissé meggyűlt a bajom, ezért a a mostanában készült receptek inkább tejmentesek. 
 
Reggelik
Nálam a reggeli a legfontosabb olyan szempontból, hogy maximalista módon betartom és tudom, hogy jól indul a napom. Fontos, hogy kényelmes tempóban ehessem meg, nem vagyok hajlandó rohanni, így ha erre nincs időm inkább elcsomagolom és elviszem magammal, útközben elmajszolom.
A sós reggelik közül az egyik kedvencem a Szafi 30 g ch-t tartalmazó világos kenyérlisztből készített zsemle sonkával és sok zöldséggel, néha egy főtt tojás is becsúszik mellé, vagy amikor meleg reggelit készítek, akkor fokhagymás vajas spárga mellé egy tükörtojást és finom sonkákat választottam és sok friss zöldséget ettem még mellé. (ez a sprága őrület egészen új nálam, Tibi is még barátkozik vele, őt egyelőre nem nyerte meg)
Amikor édes reggelit kívánok, akkor gyakran választom a zabkását, a zabpelyhet leforrázom, pár percig állni hagyom, teszek mellé egy kevés Szafi barna rizscsíra fehérjét és mandulatejet, édesíteni is szoktam sztíviás eritrittel. A harmadik kedvencem pedig a barna rizslisztes gofri, ami hihetetlen, de a reggeli rohanásban is elkészül időben. Mekkora királyság már félkómásan az ágyban arra gondolni, hogy ha kivonszolom magam a konyháig, egészen egyszerűen el fog készülni ez a gofri. 🙂
 
 
Ebéd
Ebédre hétköznap a munkahelyemhez közeli étteremben eszem, ahol néha szokott lenni barna rizs, bulgur, vagy például köles, ezen kívül gyakran viszek magammal köretet, ezzel egészítem ki a husi + saláta ebédemet. Néhány kedvencem az utóbbi időből a bulgurrizottó, amit azóta számtalan verzióban készítettem már el, a gombapaprikás zabnokedlivel, vagy például az édesburgonya gnocchi paradicsomosan is nagy kedvenc. A töltött paprika családi receptünket IR-esítettem, hát ez valami csoda
Egyébként a lisztes tésztás dolgok se túl gyakoriak, mostanában a bulgur és rizsfélék lettek a kedvenceim.
A bárányköfte bulgursalátával pedig a nyár slágere lehet, egyszerűen nem találok rá szavakat.
 
Kisétkezések (tízórai és uzsonna)
A tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt és Korpovit, vagy cukormentes Gullon, esetleg saját készítésű zabkeksszel oldom meg. Nagy kedvencem még a saját készítésű granola is, amihez natúr kókusz joghurtot és gyümölcsöt eszek még. Vagy esetleg ha a hétvégén készült, akkor egy finom süti is lehet, például egy fűszeres linzer, vagy egy almás rácsos.
 
 
Vacsora
Na a vacsora az az étkezés, aminél a legkönnyebb elcsábulni, mert sokszor az ember kieresztené munka után a fáradt gőzt és ilyenkor ha türelmetlen nem a megfelelő helyre ül be, vagy nem a diétának megfelelőt választ. “Edzés után megérdemlek egy kis kényeztetést” címszó nekem is volt, hogy elhagyta a számat, de szerencsére egyre több jó alternatíva van már egészséges éttermekre is, így talál az ember megoldást. Otthon is gyakran eszünk meleg vacsorát, a hideg valahogy nagyon gyorsan unalmassá válik, így sokszor az ebédhez hasonlót eszünk.
Mutatok azért néhány példát, egy sült gomolya saláta gyorsan elkészül és igazán mesés, természetesen a szükséges pékáruval. Egy főzelék is jó választás, aminek hihetetlen, de nincs receptje a blogon, mert csak úgy fejből csinálom alapon megy a dolog. Ezen változtatni fogok, ezután a kedvenc főzelékeink receptjei is fent lesznek a blogon.
 
 
Utóvacsora
 
Nos igen, ebben a diétában, miután az ember egész nap odafigyelt arra, hogy mit evett, megvolt a vacsora is, intézi a dolgait még este, akkor mi az IR diétában még 10-11 óra körül nekiállunk majszolni még egy kevés kekszet, vagy egyéb lassan felszívódó szénhidrátot. Nekem a keksz és tea jött be a legjobban, igazából nagy gondom nem lenne reggelre se, ha egyszer megfeledkeznék róla, de azért így a biztos.
Különösebben nem kreatívkodok ezen az étkezésen, legyen kipipálva alapon eszek valamit, ami megengedett ilyenkor. 
 
Réka értékelte a naplómat és részletes választ, véleményt kaptam, meg egy kis motiváló és erőt adó dicséretet is. 🙂
A Rékától kapott válasz messze menőkig túlteljesítette azt, amit vártam, nagyon örülök. Pontosan így írta: “Szerintem ez egy nagyon szép táplálkozási napló, ha ilyet látok, nem is szoktam javasolni külön dietetikai tanácsadást. :)”
 
Réka ugyan nagyon meg volt elégedve a étkezési naplómmal, azért volt pár dolog, amire felhívta a figyelmemet.
– Volt pár nap, amikor a reggeli kávémat rizs-mandulatejjel ittam. Ez nem teljesen jó megoldás, hiszen a rizs ebben az esetben fehérrizs, így nem annyira jó választás, Igen ezt tudom, sajnos volt, amikor le volt fogyva a készlet a boltban, csak ilyet találtam. Hosszú távon nem jó megoldás, viszont vészmegoldásnak jó volt. 
 
“Az uzsonnák és a tízóraik jellemzően jók, volt ahol picit kevesebb volt a szénhidrát tartalom hol picit több, de látom, hogy figyelsz az arányokra is, tehát, hogy azért a gyors mellett jellemzően mindig volt lassú felszívódású is!”
 
Volt egy vacsora, ahol lecsúszott pár finomlisztes mini túrópogácsa is a kedvenc cukrászdámból, valamint egy linzerkarika is. Ez negyedévente egyszer fordul elő velem, igazából nem okozott különösebb gondot, nem éhesen ettem, előtte ettem egy keveset rendesen a vacsorámból, teljes kiőrlésű zsemlével, utána jött 1-2 pogácsa, majd a linzerkarika. 
“1-2 nap láttam fehér lisztes dolgot, ez néha talán belefér, úgyhogy ezzel nincs gond, ha azért a mindennapokban odafigyelsz a magas rosttartalomra.”
 
Van pár dolog, ami foglalkoztat még a diéta kapcsán, ezek közül az egyik a következő, a többit is megosztom majd:
Mi a helyzet ha nem eszem meg 160 gramm ch-t naponta?
Én azt gondolom, hogy nem a 160 g szénhidrát mennyiség a fontos ebben az étrendben. Kezdetben jó lehet ezzel a mennyiséggel próbálkozni, de 1-2 hét után mindenkinél kiderül, hogy sok /kevés /vagy épp pont elegendő ez a mennyiség. Én pedig eszerint szoktam mindenkinél egyénileg módosítani a szénhidrát tartalmakat. Nyilván ez függ attól, hogy férfi vagy nőről van szó, testsúly, testmagasság, életkor, életmód… stb. 
A szervezetünknek (elsősorban az agysejtünknek) napi minimum 120 g szénhidrátra van szüksége, tehát ez alá nem jó menni! Én legkevesebb 130 g-ot szoktam meghatározni, a maximum pedig  nőknél 180 g körüli, kivéve várandóság vagy szoptatás esetén.
Ami fontosabb – a szénhidrát számolgatásnál – véleményen szerint azok a szénhidrát diéta alapelvei; 5-6-szori étkezés, cukormentesség és magas rosttartalmú gabonafélék fogyasztása. Ha ezek mennek és hellyel-közzel napi szinten rendszeres mennyiségű szénhidrátot visz be az illető, illetve tudja a gyors- és lassú közti különbséget, mikor mit ajánlott fogyasztani, akkor az már teljesen rendben van szerintem. 🙂
Ezek mellett persze akinél rosszabb inzulin értékek vannak, ott picit szigorúbban kell nézni a dolgokat. Illetve, amikor elkezdi valaki az étrendet, akkor is érdemes szigorúbban venni, hiszen később úgyis akarva- akaratlanul lazítani fog az étrenden.
 
“Tehát összességében tényleg teljesen jónak látom az étrended, ezek az észrevételek csupán kis dolgok, mondhatnám semmiségek. Ha továbbra is így étkezel valószínűleg rendben lesznek az értékeid! :)”
 
Most már elmondhatom, hogy megnyugodtam, a jelenlegi diéta teljesen rendben van, a fent említett finomításokkal tökéletesítem még. 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!