Recept Guru

Spárgás bulgurrizottó és narancsos kacsacomb

A spárga szezon végét sikerült elkapni, újjonc vagyok a témában, hiszen eddig nem nagyon használtam alapanyagként és étteremben se gyakran botlottam bele. 

Jótékony hatásainak egész sorát lehet felsorolni, ilyen például az, hogy gazdag B, C, A, E és B vitaminokban, valamint folsavban, mangánban és kalciumban is. Ezen kívül gazdag fehérje és rost forrás, de még mindig nincs vége, ugyanis foszforban, cinkben és vasban is gazdag.

A népi gyógyászatban is népszerű, hiszen hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is. Na de azért ritka az, hogy ennyire tudatosan választana az ember zöldséget, így én leginkább a kíváncsiságom miatt vettem, meg azért, mert az eddigi emlékeim jók voltak a spárgával kapcsolatban.

Egy további fontos előnye, hogy akár a különböző drága, gyógyszertárakban kapható probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását. Mondjuk ehhez gondolom éjjel nappal spárgát kellene enni. 

Hozzávalók:

200 g bulgur

1 csokor zöldspárga (szívem szerint az extra vékony spárgasípokat vettem volna, de sajnos ilyen nem találtam a piacon, ez is nagyon finom volt)

1 fej vöröshagyma

1 csapott mokkáskanál fűszerpaprika

2 gerezd gokhagyma

3 ek növényi zsiradék olvasztva (én most olívaolajat használtam)

1 dl száraz fehérbor

kb. 1 liter zöldség alaplé

 

Kacsacombhoz:

3-4 kacsacomb

2 evőkanál mustár

1 narancs héja

1 evőkanál olaj

2 evőkanál narancslikőr (vagy helyettesíthető narancslé + vodka kombóval)

só ízlés szerint

Elkészítése:

A húshoz a pácot összekeverem, majd beleforgatom a csontos húst és hűtőben lefedve állni hagyom egy napot, vagy minimum 5-6 órát.

A rizottóhoz  a hagymát apróra vágom, majd olajon megfuttatom, hozzáadom a bulgurt is, pár percig pirítom, majd, lehúzom a tűzről és hozzáadom a fűszerpaprikát és az áttört fokhagymát. Felöntöm a borral, majd átkeverem, amíg az alkohol elpárolog, aztán mehet bele egy merőkanálnyi alaplé is és kevergetem. A rizottót kevergetem és ahogy elfő az alaplé elöntöm vele újra addig, amíg puhára fő a bulgur.

Közben a spárgasípokat meghajlítom, el fog törni a fás résznél, a megmaradt sípokat 1-2 cm-es darabokra vágom és hozzáadom a rizottóhoz, vagy egészben is bele lehet keverni.

A kacsacombokat 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöm.

Én most úgy vagyok a spárgával való kapcsolatom kapcsán, hogy jó-jó finom volt ez a recept, de azért nem enném ezt éjjel nappal. De amúgy pozitívan csalódtam és annak is nagyon örültem, hogy a férj is szívesen megette. 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!