Itt a nyár vége, ami nálunk egyet jelent a lecsó szezonnal. Viszont annak is itt van az ideje, hogy az itthon ismert és népszerű magyar lecsón túl egy kicsit kitekintsünk és megismerjük a világ többi országának hasonló ételeit is.
Ebben az összefoglaló táblázatban remekül látszik, hogy melyik változatnak milyen zöldségek az alapjai, valamint az is, hogy húsmentes, vagy hússal készülő változatról van szó.
A magyar változatot azt gondolom nem kell senkinek bemutatni, paprika, paradicsom, hagyma és szalonna az alap verzió. Annyit hozzátennék, hogy szerintem hazánkban a többségnek a kolbász is alapvető alapanyagnak számít.
Nálunk a családban Tibi szokta főzni, nagyon finomra készíti. Nálunk tarhonyával szokás enni, vagy tojásosan.
A mi receptünket itt találjátok.
Forrás: trademagazin.hu
A shakshuka az izraeli konyha lecsója, Észak-Afrikában és a Közel-keleten rendkívül népszerű, különlegességes, hogy buggyantott tojással készül, valamint a fűszerezésében is van egy jelentős eltérés, hiszen római kömény van benne. Általában pita kenyérrel fogyasztják.
Íme egy recept hozzá:
Hozzávalók:
- 75 dkg paradicsom
- 4 tojás
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál koriander
- 1 kávéskanál cukor
- fél teáskanál kömény
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés ideje: 45 perc
Forrás: Femina.hu
Peperonata – az olaszok lecsója, sok fokhagymával készül, egy paradicsomból, édes paprikából, hagymából, bazsalikomból álló zöldségpörkölt. Ehhez gyakran fogyasztanak húst, vagy halat, akár tenger gyümölcseivel is. Kerülhet azonban tésztára is, vagy bruschettára, így aztán hidegen és melegen is szokás fogyasztani. Tipikusan az az étel, amiből annyi változat létezik, ahány ház, északon gyakran tesznek bele padlizsánt, míg délen Szicíliában mazsolával és fenyőmaggal készítik. Ez utóbbira találtok itt a blogon is receptet.
Forrás: diningguide.hu
Dzsuvecs a szerb lecsó, egy rakott rizses étel. Rendkívül egyszerű az elkészítése, különleges alapanyagok sem szükségesek hozzá, csak paprika, paradicsom, hagyma, tejföl, rizs, valamint húsból a sertéstarja a legjobb az alábbi recept szerint.
A nyers rizst, a hússzeleteket és a zöldségeket kell rétegezni hőálló tálba, az egészet bőségesen leönteni tejföllel, majd egy órán át sütni sütőben. A zöldségekből és a húsból jövő nedvességben megfő a rizs és a hússal és a zöldségekkel együtt készül el.
Na de most jöjjön az én egyik kedvencem, a ratatouille, azaz a francia lecsó.
Rendkívül könnyű, egyszerű étel, amit a végtelenségig lehet variálni. Alapvetően húsmentes, és olívaolajjal készül. Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma mindig van benne. Fűszerezni pedig bazsalikommal, kakukkfűvel szokás. Nekem ez az egyik személyes kedvencem, tényleg nagyon finom.
Életemben először Olaszországban ettem, ahol egy angol hölgynél voltunk vendégségben. Vacsorára frissen ettük, utána másnap a maradékot tésztával átkeverve. Nekem mindkét verzió nagyon ízlett. És ahogy a recept is írja, ez esetben is igaz, hogy másnap, amikor az ízek összeérnek jóval finomabb.
Íme egy recept, de ahogy mondtam szabadon lehet próbálgatni.
Hozzávalók
- 2 padlizsán
- 2 cukkini
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 húsos (kaliforniai) paprika
- 1/2 kiló ízletes paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- Zöld fűszerek: kakukkfű, petrezselyem, szárzeller
- Só, őrölt bors
Elkészítés
A hagymát, zöld fűszereket apróra, a többi zöldséget 3 cm-es kockákra vágom. A cukkinit és a padlizsánt egy forró serpenyőben, egy kis olajon megpirítom szép aranybarnára.
Közben előmelegítem a sütőt 150 fokra.
Fogok egy másik serpenyőt (legjobb, ha olyan ami sütőbe is tehető): megpirítom egy kis olajon a hagymát, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott paprikát. Együtt pirítom pár percig. Ezután hozzáteszem a paradicsomot, a felaprított zöld fűszereket, sót-borsot és 20 percig alacsony lángon főzöm.
20 perc elteltével hozzáteszem az aranybarnára pirított, felaprított cukkinit és padlizsánt, majd egy fedőt vagy alufóliát rátéve berakom a sütőbe. 20-30 percig sütöm.
Végezetül pedig jöjjön a menemen, azaz a török lecsó.
Fő hozzávalói: paradicsom, paprika, fokhagyma, olívaolaj, tojás. Elkészítésének egyik titka, hogy apróra vágják a zöldségeket, majd lassú tűzön sokáig főzik saját levében. Télen a paradicsom nem elég érett, ilyenkor használhatunk hámozott paradicsomkonzervet is.
A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt…) Ez nagyon jól hangzik, egészen megkívántam.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: