Recept Guru

Sajtos ropogós – élesztő mentes

Most pár napot a nővéremnél és a férjénél töltöttem Svájc egyik francia kantonjában, Genfben.

Babanézőbe mentem, mert megszületett a kis Emma Olivia, 8 hetes múlt, egy tündéri jó baba. Már az éjszakákat is átalussza. Segítettem amiben tudok, a főzés természetesen az egyik olyan segitség, amiben tudtam segíteni.

Ezzel kapcsolatban előre készültem is, mert a Sógorom nem bírja az élesztőt, viszont szívesen enne pogácsát, viszont a receptek nagy része élesztővel készül, így kellett keresnem olyan verziót, ami élesztő helyett sütőporral készül.

A most következő receptben szereplő mennyiséget két alkalommal sütöttem ki. Első alkalommal klasszikus pogácsákat szaggattam ki, és mindegyikre tettem egy karika erős paprikát, ez volt az első főpróba, este készült el, másnap elutaztunk, igy elmaradt a lefotózása. 

Másodszorra pedig derelyevágóval rudakra csíkoztam fel, sajt most nem került a tetejére, benne úgyis van bőven, tojással kentem át a tetejét.

A receptben használt Gruyère sajt egy svájci zsíros érett sajt, ha valami olyanhoz kellene hasonlítanom, ami itthon nálunk is ismert, akkor azt mondanám, hogy egy aromásabb Ementáli sajt, de amúgy annál sokkal jobb. Használhatod úgy is, hogy többféle sajtot keversz, úgyis szuper lesz.

Az egész svájci sajtgyártás különlegessége, hogy a tehenek nagyon jó minőségű füvet legelnek egész nyáron, ugyanis a friss levegőn füvet, meg akár gyógynövényeket is esznek. Stresszmentes, nyugodt környezetben élnek. Egyébként még az istállókat is úgy alakítják ki, hogy az a lehető legkomfortosabb legyen nekik, ugyanis bizonyították, hogy így több és jobb minőségű tejet adnak. Nem is csoda, hogy így aztán ennyire finom dolog születik. A sajtot aztán sokáig, 3 évig érlelik, igazán értékes dologról van szó.

Itthon láttam pl. a Tescoban, sajtpultból és csomagolt változatban is kapható.

Hozzávalók:

30 dkg liszt (a receptben finomlisztet használtam, de helyettesítheted teljes kiőrlésű változatokkal is)

1/2 csomag sütőpor

2 teáskanál só

1 teáskanál őrölt bors

2 db tojás

1 dl tej

25 dkg vaj

15 dkg reszelt sajt (én Gruyère sajtot használtam)

Tetejére:

1 db tojás

10 dkg reszelt sajt (amennyiben szeretnél tenni rá, Gruyère sajttal szuper lesz)

Mártogatós:

2 dl tejföl

3 evőkanál majonéz

pár csepp frissen csavart citromlé

Elkészítése:

Egy tálban elkeverem a száraz hozzávalókat a tésztához, mehetnek bele a fűszerek is. A tojásokat elkeverem a tejjel, majd összekeverem a liszttel. Beledolgozom a puha vajat és a reszelt sajtot is, majd fóliába csomagolva fél órára hűtőbe teszem. Mivel a tojások mérete eltérő lehet, ez alapján szárazabb, vagy nedvesebb is lehet a tészta, szükség esetén lehet hozzá tenni még lisztet. Az fontos, hogy gyúrható, ne nagyon ragacsos legyen a tészta.

A sütőt 7-es fokozatra (250 fok) előmelegítem. A tésztát lisztezett deszkán fél centisre nyújtom, felvert tojással lekenem – amennyiben teszel a tetejére is sajtot, akkor most szórd rá – majd csíkokra felvágom, (pogácsa formát is szúrhatsz ki belőle)

5 percig sütöm a beállított magas hőmérsékleten, majd visszaveszem 5-ös fokozatra és tovább sütöm 15 percig.

Tapasztalataim szerint azért érdemes sütés közben figyelni, mert minden sütő más egy kicsit.
Nehogy túl süljön!

A mártogatóshoz összekeverem az alapanyagokat és már fogyasztható is.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!