Amikor azon gondolkoztam, milyen gasztroajándékokat készítsek idén, hogy ti is tudjatok ötletelni, inspirálódni, az merült fel bennem, hogy vajon ki és miért csinál ilyen típusú ajándékot?
A mostani házi tészta az egyik legjobb példa ennek a demonstrálására, hogy milyen is a jó gasztroajándék?
- Legyen egyedi, amilyet üzletben nem lehet kapni!
- Legyen személyre szabott annak, aki kapja!
- Lehetőség szerint ne kelljen azonnal megenni, tehát legalább 1 hónapot bírjon ki!
Céklás, spenótos valamint natúr tésztákat készítettem, mindegyik teljes kiőrlésű lisztből készült, így egészséges, lassan elszívódó okos szénhidrátokat tartalmaz.
Nem a mennyiség a lényeg ebben az esetben, hanem a különlegessége. Remélem nektek is megtetszik és kipróbáljátok.
A tészta nyújtásához és vágásához én tésztagépet használtam, de természetesen anélkül is elkészíthető.
Így tudod te is elkészíteni:
Hozzávalók a céklás tésztához:
2 bögre liszt (én teljes kiőrlésű tönköly lisztet használtam
1 közepes tojás
2 evőkanál puha céklapüré
1 nagy csipet só
Hozzávalók a spenótos tésztához:
2 bögre liszt (én teljes kiőrlésű tönköly lisztet használtam
1 közepes tojás
2 evőkanál spenótpüré
1 nagy csipet só
Hozzávalók a natúr tésztához:
2 bögre liszt (én teljes kiőrlésű tönköly lisztet használtam
2 közepes tojás
1 nagy csipet só
Elkészítése:
A tésztákhoz a tojással elkeverem a sót és a spenótot/céklapürét, majd belekeverem a lisztbe és összegyúrom, majd a tésztagépen el kezdem nyújtani. Giuliotól, az olasz tészta kurzuson úgy tanultam, hogy 2-3 alkalommal a tésztagép 1-es fokozatán engedem át, és amikor már szép sima a tészta, akkor kezdem el nyújtani. Időközben lisztezem a tészta felületét, hogy ne ragadjon össze. Metélt tésztához 6-os fokozatig nyújtom, 7-es vékonyságúra csak a lasagne-hez nyújtjuk a tésztát, persze nincs kőbe vésve, ez csak egy ajánlás.
A kinyújtott, metéltre vágott tésztát pihentetem úgy, hogy egy tiszta konyharuhára rendezve félbe hajtva lógatom. Erre jó lehet egy szék támlája, vagy a konyhaszekrény ajtaja kinyitva, ha nincs ennél jobb ölteted. 10-15 perc szükséges és azért fontos, hogy amikor összetekerem, vagy félbehajtva szárítom, akkor ne ragadjon össze. Ne hagyd túl sokáig így, mert akkor így szárad meg.
Egy éjszakán át hagyom száradni a tésztákat. Csak akkor szabad becsomagolni, amikor teljesen kiszáradt, különben összepenészedhet.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: