Lekvár befőzésről még nem írtam sokat a blogon, pedig évek óta készítek sárgabarackot, valamint idén eper is készült. Ebben eddig semmi érdekes nincs, viszont van egy őszi, szezonális lekvár, amit tavaly készített először anyukám és annyira rákattantunk, hogy idén én is főztem.
Ezt nagyon nehéz szavakba önteni, komolyan egy ízorgia. A finomság pedig nem más, mint a fahéjas szilvalekvár. Most pedig a legjobb az időzítése, mert az egyik legjobb meglepetés lehet, ha gasztroajándéknak szánjuk.
Tőlem nagy dolognak számít, ha kézírással próbálkozom, ráadásul ezt a nyilvánosság előtt is vállalom. Mint láthatjátok így sikerül, amikor testem minden sejtje a szépírásra koncentrál. 🙂 Viszont ezt a filcet annyira imádom, hogy üvegre és műanyagra tudok bele írni, a végén pedig egy vizes szivaccsal lemosom.
Hozzávalók (én ezt a mennyiséget készítettem):
5 kg szilva (kimagozva)
3 csomag diabetikus befőző cukor (3 kg gyümölcshöz megfelelő mennyiség, természetesen használhatsz többet)
1 teáskanál őrölt fahéj
Ez nem egy hosszan, rézüstben főtt erdélyi specialitás, hanem egy viszonylag gyors megoldás, a szilvát csak magozom, majd mehet a lábosba, amibe beleteszem a súly alapján az édesítőszeres befőzőcukrot. Pontosabban annál kevesebbet, mint amit a csomagoláson lehet találni, mert nekem azzal mindig túl édes lesz. Így főzöm egészen addig, amíg szépen össze nem fő és lekvárszerű lesz. Ehhez kb. 20-25 perc szükséges, majd a végén a fahéjat is hozzáadom. Ez szintén eléggé ízlés szerint történt, az 5 kg szilvához én kb. 1 teáskanál őrölt fahéjat tettem.
Végül üvegekbe adagolom, 5 percre fejjel lefele állítom, majd mehetnek a dunsztba. A dunszt nálam a hűtőtáska jégakku nélkül természetesen. Azért jó eszköz ehhez a hűtőtáska, mert a vastagabb fala miatt a meleg lekvár lassan fog lehűlni, ez kell ahhoz, hogy később a lekvár ne romoljon meg.
Évek óta ezt a technikát használom és még sose volt gond a lekvárokkal.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: