El voltam ájulva magamtól, amikor életemben először baracklekvárt készítettem, aztán ezt követte az eper. Az idei egyik őszi újdonság pedig a fahéjas szilvalekvár volt, amit Anyu tavalyi ötlete után csináltam. Teljes a rajongás, Tibi elélne rajta élete végéig. Na de megint kitaláltam valamit és minden jel arra mutat, hogy ez az idei új szerelem, na nem az elkészítése, mert az kicsit macerás, hanem az az ízorgia, ami akkor ér, ha megkóstolom. Ez pedig nem más, mint a narancslekvár. Nagyon – nagyon finom. A szükséges alapanyag beszerzésére egy különleges lelőhelyem volt, ugyanis a sógorom nyitott egy zöldség-gyümölcs kereskedést. Milyen menő már, hogy családon belül megoldjuk a finom friss zöldség és gyümölcs beszerzést. Zoli, a sógorom szerzett be kezeletlen narancsot is. Sajnos nem könnyű találni, így külön öröm, hogy most sikerült.
Miért is fontos ez olyan sütemények, ételek esetében, amikor a narancs, vagy a citrom héját is felhasználjuk?
A citrusféléket egy viaszos réteggel látják el általában, hogy a minőségüket tovább megőrizzék. Ezt viszont nem lehet lemosni, így amikor a sütibe a héját belereszeljük, akkor megennénk ezt a réteget. Egy klasszikus narancslekvárnál a gyümölcs héja is belekerül, mert úgy az igazi, ilyen esetekben van ennek igazán jelentősége. Sokszor ettem már narancslekvárt híres márkáktól, azt az ízt szerettem volna én is elérni.
Megérkezett a narancsszállítmány, neki is láttam a felhasználásnak. A narancsokat megmosom, majd néhánynak a héját lehámozom én ehhez a citrus hámozót használtam, a lenti képen láthatod, ennek a szerkezetnek több funkciója is van, én most a sok vékony csíkocskát eredményező hámozórészét használtam.
Hozzávalók:
5 kg narancsot használtam fel, ebből 3 kg narancsfilé lett)
4 narancs héja
2 citrom leve
18 g gyümölcs pektin
édesítés – én Inka Sweet Stevia 4x-et használtam, mivel nagyon finom édes volt a narancs, így elég volt 125 g hozzá
Ezt követően jött a munka nehezebb része, amikor a narancs héját egy késsel levágom, majd a hártyák közül kivágom a gyümölcshúst. És ezt a teljes mennyiségnél megcsinálom. Mehet a gyümölcshús egy nagyobb lábosba. A pektint és az édesítőt elkeverem, majd egy kisebb mennyiségű lekvárral csomómentesen elkeverem, utána hozzáadom a teljes mennyiséghez és összeforralom.
Az elején érdemes a lábost lemérni, hogy ne a végén kelljen a naranccsal teli lábossal egyensúlyozni a mérlegen. Néhány recept külön írja, hogy néhány narancsnak nyomjuk ki a levét, azonban az én narancsaim elég levesesek voltak, így erre már nem volt szükség. Összeforralom, míg besűrűsödik egy kicsit, majd mehetnek is az üvegekbe.
Mindennek együtt nekem 3 óra volt, míg elkészültem. Ebből 2 óra volt a narancsfilézése.
Ennél szuperebb gasztroajándékot nem is tudnék elképzelni, szerintem szuper ajándék. Próbáljátok ki ti is.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: