Egy “mentes” tematikájú rendezvényen jártam pár hete, ahol sok érdekes terméket, céget ismertem meg, valamint érdekes előadásokat hallottam. Az egyik ilyen érdekes előadást Mattheisen Mária tartotta, aki elmondta, hogy elege lett abból, hogy csodabogárnak nézik egy étteremben, ha megkérdezi az ételekben található allergéneket, meg persze abból, hogy nagyon sok étteremben nem, vagy csak szűk választékot tud kínálni az étterem, ha tej-, glutén, szója, kukorica-, vagy cukormentességről van szó például.
Mária így a lehető legjobb döntést hozta, saját éttermet nyitott, pontosan olyat, amilyet Ő szeretett volna.
A 36 Bisztróba betérő vendégnek nem kell zavarban éreznie magát, ha bizonyos alapanyagokat nem fogyaszt legyen az allergia, intolerancia, vagy csak elvi döntés miatt. A mentesség mellett a minőség a másik alap célkitűzés, gondosan válogatott beszállítóktól szerzik be a zöldség – és hús alapanyagokat, természetesen reális keretek között, ugyanis a környezetvédelem is fontos, ezért az is fontos szempont, hogy ne túl messziről történjen a beszerzés.
A környezetvédelmi törekvések a vendég által is látható módon megjelennek, most egy piros ünnepi, de egyébként újrahasznosított öko szalvétát kap a vendég, az üdítőbe pedig csak külön kérésre kerül szívószál és a saját készítésű zöldség – és gyümölcs juice-ok is részben már üvegbe kerülnek, és folyamatban van, hogy a teljes juice kínálatnál áttérjenek az üvegre.
Lehetőségem volt pár napja személyesen is meggyőződni arról a sok jóról, amit az étteremről hallottam és olvastam, nem is akármilyen vacsorára, egy Valentin napi ünnepi mesefogásra voltunk hivatalosak.
Azt leszögezném az elején, hogy az étterem belső kialakítása és hangulata egyfajta nyugodt, bensőséges hangulatot sugároz, pont olyan letisztult és kellemes, ahogyan azt Mária személyiségéből adódóan sejtettem. Azt gondoltam, hogy finom vacsorát fogunk enni, na de az, ami ezek után ért, azt most nagyon nehéz lesz szavakkal leírni. Kezdésként néhány kép a helyről és a menüről.
A menün láthatjátok, hogy a séf külön menüvel készült az Uraknak és a Hölgyeknek is, mi természetesen felrúgtuk ezt a szabályt. Ugye ti sem gondoljátok komolyan, hogy kibírnám, hogy ne kóstoljam meg a másik menüt is? Hát persze, így mindketten mindegyik menüből kóstoltunk.
Lazac és bélszíntatár. Mindkettőt ettem már, de egyik sem volt ezekhez fogható. Mondjuk ez most így nektek nem sokat mond, mert meg kellene kóstolnotok, hogy tudjátok miről beszélek. Egy “hibája”volt csak, előétel volt csak, így tényleg csak kis mennyiség volt belőle. 🙂 Persze ez érthető, hiszen 4 fogásos a menü, így is alig bírtuk végig enni. 🙂
Érkeznek a levesek, gyömbéres sült céklakrémleves és zeller veloute savanyított zellerszárral.
A gyömbért a cékla krémlevesben épp, hogy csak érezni lehet, pikánssá teszi. A zellerből készített veloute pedig maga a csoda, még sose ettem savanyított zellerszárat, igazán különleges. A veloute egyébként a francia konyha egyik alapmártása, ami abban különbözik a besameltől, hogy tej helyett alaplével készítik. Ez ráadásul lisztet sem tartalmazott, mert önmagával sűrítették. Finoman krémes, nagyon finom volt.
Jönnek a főételek, ördöghalat ettem konyakos rákmártásban és zöldséges quinoa pilaffal – még sose volt ennyire finom se az ördöghal, se a rákmártás, quinoa pilafot pedig még nem ettem, de ez is nagyon megnyerő volt.
Megkóstoltam a szívsonkába göngyölt sertésszűzet, ami édesburgonyapürével, fokhagyma glaceval és tökmagolajos salátával volt. Gyerekek, ez maga a mennyország, hogy lehet ennyire puha és omlós egy sertésszűz? Ez a professzionális szakértelem, a sertésszüzet így elkészíteni. Na itt mondtam azt, hogy én kezet csókolok a szakácsnak. Ez brutális!!!
Jön a desszert, kicsit “sajnálom”, mert a sertésszűz és a rákmártás ízével a számban még ellettem volna egy darabig. Azért egy kis csoki mousse kedvéért hajlandó voltam lemondani erről. Természetesen az étcsoki és a fehércsoki mousse is olyan tökéletesen finom, ahogy a menü többi része volt. Annyira dugig vagyunk, hogy még az a szerencse, hogy “csak egy kis mousse” volt a desszert, nem valami kiadósabb.
Egybehangzóan az a véleményünk, hogy az ételek ízben és minőségben magasan a top kategóriába tartoznak, jó lenne, ha gyakrabban járnék az étterem környékén, mondjuk odaköltöznénk a Szentendrei út környékére, vagy a munkahelyem költözne oda, mert remek napi menü kínálat is van. Milyen szuper is lenne. 🙂
Köszönöm a meghívást a 36 Bisztrónak 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: