Recept Guru

Bécsi almás pite citrusokkal – Nálunk toplistás

Az almás sütik nálunk mindig top listásak,  eleve sikerre vannak ítélve. Azért nálam vannak ezen belül még olyan részletek, ami miatt például én is bombasztikusnak gondolok egy finomságot. A mostani sütiben az tetszett meg, hogy izgalmas az almás töltelék, mert az alma mellett narancslekvár is van, valamint a tészta is különleges a citromhéjtól és a mandulától, valamint jó ropogósra sütöttem. Szóval ezekkel együtt tényleg sikerre volt ítélve.

A töltelékbe az almadarabkákon és narancslekváron kívül áfonyát is tettem, ettől pedig picit savanykás lett.

Hozzávalók a tésztához:

400 g liszt

80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 20 g Inka Sweet Stevia 4x-et mértem ki, de végül csak 15 g-ot tettem bele, mert így is elégé édes volt)

1 citromból nyert nyers citromhéj

2 db tojás

200 g vaj

1 csipet só

egy kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

 

Hozzávalók a töltelékhez:

8 db közepes alma (Idared fajtát használtam)

80 g darált mandula

80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 20 g Inka Sweet Stevia 4x-et mértem ki, de végül csak 15 g-ot tettem bele, mert így is elégé édes volt)

2 nagy evőkanál narancslekvár

1 teáskanál vanília kivonat

1 kávés kanál őrölt fahéj

50 g vaj

 

A tetejére:

1 db tojássárgája

3 evőkanál mandulapehely

 

Elkészítése:

A lisztet egy edénybe szitálom, majd hozzáadom a sót, a citromhéjat, az édesítőt és a tojást is. Morzsalékosra gyúrom, majd belegyúrom az apró darabokra csipkedett vajat és kész tésztává gyúrom. 1 órán át pihentetem a hűtőben.

A töltelékhez az almákat meghámozom,kimagozom és kockákra vágom és összekeverem a darált mandulával, az áfonyával, narancslekvárral, az édesítővel, a vaníliával és a fahéjjal.

Egy kerek sütőformát (én egy kerek jénai edényt használtam ehhez) kivajazok és kilisztezek, majd a tésztát 2/3- 1/3 részre osztom, majd a nagyobbik részt kinyújtom akkorára, hogy a torta pereméig felérjen. Betöltöm a tölteléket a tésztára, majd a maradék tésztát kijújtom és befedem vele a tortát.
A tetejét bekenem a tojás sárgájával, majd megszórom a mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép ropogósra sütöm. 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!