Az almás sütik nálunk mindig top listásak, eleve sikerre vannak ítélve. Azért nálam vannak ezen belül még olyan részletek, ami miatt például én is bombasztikusnak gondolok egy finomságot. A mostani sütiben az tetszett meg, hogy izgalmas az almás töltelék, mert az alma mellett narancslekvár is van, valamint a tészta is különleges a citromhéjtól és a mandulától, valamint jó ropogósra sütöttem. Szóval ezekkel együtt tényleg sikerre volt ítélve.
A töltelékbe az almadarabkákon és narancslekváron kívül áfonyát is tettem, ettől pedig picit savanykás lett.
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 20 g Inka Sweet Stevia 4x-et mértem ki, de végül csak 15 g-ot tettem bele, mert így is elégé édes volt)
1 citromból nyert nyers citromhéj
2 db tojás
200 g vaj
1 csipet só
egy kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
8 db közepes alma (Idared fajtát használtam)
80 g darált mandula
80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 20 g Inka Sweet Stevia 4x-et mértem ki, de végül csak 15 g-ot tettem bele, mert így is elégé édes volt)
2 nagy evőkanál narancslekvár
1 teáskanál vanília kivonat
1 kávés kanál őrölt fahéj
50 g vaj
A tetejére:
1 db tojássárgája
3 evőkanál mandulapehely
Elkészítése:
A lisztet egy edénybe szitálom, majd hozzáadom a sót, a citromhéjat, az édesítőt és a tojást is. Morzsalékosra gyúrom, majd belegyúrom az apró darabokra csipkedett vajat és kész tésztává gyúrom. 1 órán át pihentetem a hűtőben.
A töltelékhez az almákat meghámozom,kimagozom és kockákra vágom és összekeverem a darált mandulával, az áfonyával, narancslekvárral, az édesítővel, a vaníliával és a fahéjjal.
Egy kerek sütőformát (én egy kerek jénai edényt használtam ehhez) kivajazok és kilisztezek, majd a tésztát 2/3- 1/3 részre osztom, majd a nagyobbik részt kinyújtom akkorára, hogy a torta pereméig felérjen. Betöltöm a tölteléket a tésztára, majd a maradék tésztát kijújtom és befedem vele a tortát.
A tetejét bekenem a tojás sárgájával, majd megszórom a mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép ropogósra sütöm.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek