A mákos sütikből viszonylag kicsi a választék, valahogy nem annyira gyakori az édességeinkben. Van pár nagy kedvenc, mint a bejgli, rétes és persze a mákos guba, esetleg van aki a flódnit is szereti. Ezen kívül viszont én elég ritkán találkozom vele, pedig remek alapanyag, remekül házasítható a savanykás citromos ízekkel, amit a most következő receptemben be is mutatok.
Ezúttal tejmentesen készítettem, így az alapanyagokat ez alapján írom, de természetesen normál alapanyagokkal is ugyanúgy működni fog.
Az alapanyagok között természetesen a szénhidrátok okos szénhidrátok, ahogy azt tőlem már megszokhattátok, ami azt jelenti, hogy teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel készítettem. Ez utóbbi pedig már 1 éve hűséges társam, az Inka Sweet Stevia 4x.
Hozzávalók:
Tésztához:
220 g liszt (170 g teljes kiőrlésű, 50 g normál liszt)
120 g zsiradék, én kókuszzsírt használtam, vajat is használhatsz
50 g cukornak megfelelő édesítőszer ( nálam 12 g Inka Sweet Stevia 4x)
2 db tojássárgája
1 csipet só
Mák töltelékhez:
300 g darált mák
220 g cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 55 g Inka Sweet Stevia 4x)
1,5 dl mandulatej
1 db citrom
Citromkrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
500 ml mandulatej
1 db citrom
100 g margarin
5 g zselatin (csak akkor kell, ha növényi tejet használsz)
Elkészítése:
A tésztához a zsiradékot összemorzsolom a liszttel, majd hozzáadom az édesítőt, a sót és a tojásokat is. Összegyúrom és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe teszem.
A máktöltelékhez a tejet felforralom, hozzáadom a mákot és az édesítőt és pár percig kevergetve összeforralom. Lehúzom a tűzről és hozzáreszelem a citrom héját.
A tésztát kinyújtom, majd egy kerek tortaformát kivajazok és kilisztezek és elrendezem benne a tésztát. A máktölteléket ráadagolom, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütöm.
A citromkrémhez elkészítem a pudingot a szokott módon, majd amikor visszahűlt hozzáadom a margarint, a citrom levét és héját is és az egészet jó alaposan robotgéppel átkeverem. A zselatint egy kevés hideg vízben feloldom (2-3 evőkanál), majd hagyom pár percig, hogy megduzzadjon, akkor mikróban megmelegítem. Vigyázz, ne melegítsd túl. A krémhez keverem, majd a tortára töltöm. Így hűtőben pihentetem egy éjszakán át.
Nálunk nagy sikere volt 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: