Mostanára sikerült kicsit magamhoz térnem, ugyanis az utóbbi időben alig volt időm sütni, főzni, írni róla meg még annyira sem. Most a húsvéti hétvégén azért bepótoltam, meg is ágyazhattam volna magamnak a konyhában amennyi időt ott töltöttem. Nem csak magamnak, mert a drága férj is sokat segített.
Most mutatok egy baromi egyszerű gyümölcsrizst, ami egyrészt remek ötlet a megmaradt főtt rizs elhasználásához, másrészt igazi vendégváró, gyerekeknek is cuki, hiszen például ilyen nyúlpofa is készíthető belőle.
Bemutatom, a főszereplőt a nyúlcsaládban, ugyanis Ő Gengszter Géza
Hozzávalók 4 főre:
125 g rizs
100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 25 g Inka Sweet Stevia4x édesítőszert használtam)
1 citrom héja
25 g mazsola (aki szereti és eheti, én kihagytam)
150 g friss gyümölcs, én epret használtam
1 dl növényi tej (én cukormentes mandulatejet használtam)
fél csomagnyi vanília puding elkészítve
fél rúd vanília
40 ml tejszín habbá verve (növényi tejszínt használtam, nagyon ritka ez tőlem)
1 csipet só
Díszítés: francia drazsé, 70%-os kakaótartalmú belga csokoládé, babapiskóta
A képen Gengszter Géza mögött megjelenik Nyúl Gizi és öccse Nyúl Gusztáv is.
Elkészítése:
A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd a még forró rizst a tejjel, a pudinggal és az édesítővel, valamint a vanília rúd kikapart magjaival elkeverem. Alacsony lángon, kevergetve főzöm, amíg elkeveredik és besűrűsödik. Hagyom állni, amíg kihűl, akkor mehet bele a citrom héja, majd habbá vert tejszínhab 3/4 részével lazítom. A kelyhekbe az apróbb darabokra vágott epret és a rizst rétegezem.
A végén a maradék tejszínhabot elosztom a kelyhek tetejét.
A nyuszik szeméhez és orrához francia drazsét használtam, a bajusz pedig csokiból készült.
Ahogy a képen is láthatod a nyuszi füleihez pedig babapiskótát használtam.
Nyuszi bajusz készítése: a gőz felett felolvasztott csokit egy kis tasakba töltöm, majd a tasak végén egy kis lyukat vágok. Sütőpapírra egyenes csíkokat, vagy olyan hullámokat húzok, amilyen Gengszter Gézának van. A csokit hagyom száradni, hát erre nekem baromira nem voltidőm, így a profi csokiműhelyekben látott temperáló asztalok hűtő megoldása alapján improvizáltam.
Szóval a csokiműhelyekben az olvasztott csokit a temperáló asztalra önti a csokimester, ennek az asztalnak beépített hűtő funkciója van, ezen folyamatosan mozgatja a csokit, így alakul ki a lassú hűtés közben a csokimolekulák között az a szerkezet, aminek köszönhetően később nagyon finom roppanós és lágyan olvadós lesz majd a csoki.
Mivel nekem semmi ilyesmi szerkezetem nincs itthon és nem volt időm arra, hogy megvárjam, míg megszárad a csoki magától, a fagyasztóból kivett ételes dobozokat használtam. A sütőpapírt a doboz tetejére teszed, majd vársz pár percet, míg a kis nyuszi bajszok lehűlnek és le tudod szedni a sütőpapírról. Csak 2-3 percre van szükség ahhoz, hogy a csoki lehűljön. Amennyiben ezt látta volna egy igazi bonbon mester, vagy most olvassa ezeket a sorokat, bizonyára a haját tépi majd, te viszont elhiheted, hogy tutira működik a módszer.
Megjegyzés: amennyiben a hűtőben lett volna hely és nem féltem volna attól, hogy megsérül, míg odaviszem a hűtőben is lehűtheted.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: