Jópofa nyúlpofa gyümölcsrizs- Tejmentesen

Mostanára sikerült kicsit magamhoz térnem, ugyanis az utóbbi időben alig volt időm sütni, főzni, írni róla meg még annyira sem. Most a húsvéti hétvégén azért bepótoltam, meg is ágyazhattam volna magamnak a konyhában amennyi időt ott töltöttem. Nem csak magamnak, mert a drága férj is sokat segített.

Most mutatok egy baromi egyszerű gyümölcsrizst, ami egyrészt remek ötlet a megmaradt főtt rizs elhasználásához, másrészt igazi vendégváró, gyerekeknek is cuki, hiszen például ilyen nyúlpofa is készíthető belőle.

Bemutatom, a főszereplőt a nyúlcsaládban, ugyanis Ő Gengszter Géza

Hozzávalók 4 főre:

125 g rizs

100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 25 g Inka Sweet Stevia4x édesítőszert használtam)

1 citrom héja

25 g mazsola (aki szereti és eheti, én kihagytam)

150 g friss gyümölcs, én epret használtam

1 dl  növényi tej (én cukormentes mandulatejet használtam)

fél csomagnyi vanília puding elkészítve

fél rúd vanília

40 ml tejszín habbá verve (növényi tejszínt használtam, nagyon ritka ez tőlem)

1 csipet só

Díszítés: francia drazsé, 70%-os kakaótartalmú belga csokoládé, babapiskóta

A képen Gengszter Géza mögött megjelenik Nyúl Gizi és öccse Nyúl Gusztáv is. 

Elkészítése:

A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd a még forró rizst a tejjel, a pudinggal és az édesítővel, valamint a vanília rúd kikapart magjaival elkeverem. Alacsony lángon, kevergetve főzöm, amíg elkeveredik és besűrűsödik. Hagyom állni, amíg kihűl, akkor mehet bele a citrom héja, majd habbá vert tejszínhab 3/4 részével lazítom. A kelyhekbe az apróbb darabokra vágott epret és a rizst rétegezem.

A végén a maradék tejszínhabot elosztom a kelyhek tetejét.

A nyuszik szeméhez és orrához francia drazsét használtam, a bajusz pedig csokiból készült.

Ahogy a képen is láthatod a nyuszi füleihez pedig babapiskótát használtam.

Nyuszi bajusz készítése: a gőz felett felolvasztott csokit egy kis tasakba töltöm, majd a tasak végén egy kis lyukat vágok. Sütőpapírra egyenes csíkokat, vagy olyan hullámokat húzok, amilyen Gengszter Gézának van. A csokit hagyom száradni, hát erre nekem baromira nem voltidőm, így a profi csokiműhelyekben látott temperáló asztalok hűtő megoldása alapján improvizáltam.

Szóval a csokiműhelyekben az olvasztott csokit a temperáló asztalra önti a csokimester, ennek az asztalnak beépített hűtő funkciója van, ezen folyamatosan mozgatja a csokit, így alakul ki a lassú hűtés közben a csokimolekulák között az a szerkezet, aminek köszönhetően később nagyon finom roppanós és lágyan olvadós lesz majd a csoki.

Mivel nekem semmi ilyesmi szerkezetem nincs itthon és nem volt időm arra, hogy megvárjam, míg megszárad a csoki magától, a fagyasztóból kivett ételes dobozokat használtam. A sütőpapírt a doboz tetejére teszed, majd vársz pár percet, míg a kis nyuszi bajszok lehűlnek és le tudod szedni a sütőpapírról.  Csak 2-3 percre van szükség ahhoz, hogy a csoki lehűljön. Amennyiben ezt látta volna egy igazi bonbon mester, vagy most olvassa ezeket a sorokat, bizonyára a haját tépi majd, te viszont elhiheted, hogy tutira működik a módszer.

Megjegyzés: amennyiben a hűtőben lett volna hely és nem féltem volna attól, hogy megsérül, míg odaviszem a hűtőben is lehűtheted.

Címkék: , , , ,

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »