Amikor megkérdezem, hogy ki enne egy kis lasagnét, akkor valószínűleg 10 emberből 9 azt mondja, hogy jöhet. Az egy kivétel pedig valószínűleg születésétől kezdődően nem szereti, vagy éppen most van túl egy kiadós lasagne partin.
A lényeg azonban a részletekben rejtőzik, vannak alapvetések, amiket mindig betartok, ezektől lesz számomra jó egy igazi lasagne.
Persze lehet mondani, hogy “Ahány ház, annyi szokás”, biztosan van, aki másképp készíti.
- gazdag húsos ragu töltelék
- nincs, vagy minimális besamel van a tetején
- tetején bőséges adag sajt van
Ezentúl a többi paramétert már én is szívesen módosítgatom, például a rétegek közé is lehet sajtot tenni, vagy a raguba pl gombát is lehet főzni. Most legutóbb házi spenótos tésztával készítettem, óriási sikere volt.
Hozzávalók 6 főre (20 x 30 cm méretű tepsihez)
12 db lasagne lap, a receptet itt találod, ezt a mennyiséget duplázd ehhez az adaghoz
500 g darált marha hús
400 g paradicsompüré
fél szár szárzeller
1 közepes sárgarépa
1 l zöldségalaplé
3-5 ek olívaolaj (itt írtam arról, hogyan, mi alapján választok)
1 fej kis hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, oregano és bazsalikom (szárított)
200 g jól reszelhető keményebb sajt
Besamelhez:
1 ek puha, de nem olvadt vaj
1 ek liszt
250 ml tej
ízesítéshez: só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, olajon megfuttatom, üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált húst és kevergetve morzsásra pirítom. Hozzáadom az apróra vágott szárzellert, sárgarépát és áttört fokhagymát, majd felöntöm a paradicsompürével, sózom, borsozom és fűszerezem az oreganóval és a bazsalikommal. Alacsony hőmérsékleten, gyakran kevergetve főzöm, ídőnként felöntöm egy kevés alaplével.
Én a tésztát saját magam készítettem, teljes kiőrlésű liszttel készült, de vásárolhatsz készen is spenótos lasagne lapokat, így azért jóval előbb elkészülsz.
Száraztészta esetén a tészta csomagolásán írtak alapján használd fel, amennyiben viszont friss tésztát használsz, igazából csak 1 percre kell lobogó vízbe főzni.
A besamelhez a vajat egy serpenyőben melegítem, vigyázva, hogy ne égjen meg. belekeverem a lisztet és nagyon alacsony hőmérsékleten pirítom. Amikor habzik hozzáöntöm a tejet és összeforralom még 2 percig. Végül sózom, borsozom és egy kevés szerecsendiót is teszek hozzá.
Most jöhet a rétegelés, tésztával indul, majd jöhet a ragu, majd tészta, míg a ragu, vagy a tészta el nem fogy. Amennyiben készítesz hozzá besamelt is, akkor most jöhet a tetejére, végül az egészet 200 fokon 40 perc alatt összesütöm.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: