Recept Guru

Lasagne – Bármikor kaphatóak vagyunk rá!

Amikor megkérdezem, hogy ki enne egy kis lasagnét, akkor valószínűleg 10 emberből 9 azt mondja, hogy jöhet. Az egy kivétel pedig valószínűleg születésétől kezdődően nem szereti, vagy éppen most van túl egy kiadós lasagne partin.

A lényeg azonban a részletekben rejtőzik, vannak alapvetések, amiket mindig betartok, ezektől lesz számomra jó egy igazi lasagne.
Persze lehet mondani, hogy “Ahány ház, annyi szokás”, biztosan van, aki másképp készíti.

  • gazdag húsos ragu töltelék
  • nincs, vagy minimális besamel van a tetején
  • tetején bőséges adag sajt van

Ezentúl a többi paramétert már én is szívesen módosítgatom, például a rétegek közé is lehet sajtot tenni, vagy a raguba pl gombát is lehet főzni.  Most legutóbb házi spenótos tésztával készítettem, óriási sikere volt.

Hozzávalók 6 főre (20 x 30 cm méretű tepsihez)

12 db lasagne lap, a receptet itt találod, ezt a mennyiséget duplázd ehhez az adaghoz

500 g darált marha hús

400 g paradicsompüré

fél szár szárzeller

1 közepes sárgarépa

1 l zöldségalaplé

3-5 ek olívaolaj (itt írtam arról, hogyan, mi alapján választok)

1 fej kis hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors, oregano és bazsalikom (szárított)

200 g jól reszelhető keményebb sajt

Besamelhez

1 ek puha, de nem olvadt vaj

1 ek liszt

250 ml tej

ízesítéshez: só, bors, szerecsendió

 

Elkészítése:

A hagymát apróra vágom, olajon megfuttatom, üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált húst és kevergetve morzsásra pirítom. Hozzáadom az apróra vágott szárzellert, sárgarépát és áttört fokhagymát, majd felöntöm a paradicsompürével, sózom, borsozom és fűszerezem az oreganóval és a bazsalikommal. Alacsony hőmérsékleten, gyakran kevergetve főzöm, ídőnként felöntöm egy kevés alaplével.

Én a tésztát saját magam készítettem,  teljes kiőrlésű liszttel készült, de vásárolhatsz készen is spenótos lasagne lapokat, így azért jóval előbb elkészülsz.

Száraztészta esetén a tészta csomagolásán írtak alapján használd fel, amennyiben viszont friss tésztát használsz, igazából csak 1 percre kell lobogó vízbe főzni.

A besamelhez a vajat egy serpenyőben melegítem, vigyázva, hogy ne égjen meg. belekeverem a lisztet és nagyon alacsony hőmérsékleten pirítom. Amikor habzik hozzáöntöm a tejet és összeforralom még 2 percig. Végül sózom, borsozom és egy kevés szerecsendiót is teszek hozzá.

Most jöhet a rétegelés, tésztával indul, majd jöhet a ragu, majd tészta, míg a ragu, vagy a tészta el nem fogy. Amennyiben készítesz hozzá besamelt is, akkor most jöhet a tetejére, végül az egészet 200 fokon 40 perc alatt összesütöm.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!