Recept Guru

YouTyúk – Nem csak tojás Neked, annál sokkal több!!!

Gyerekkoromban volt szerencsém nyáron vidéken a nagyszülőknél nyaralni, ahol házi kacsa, csibe és minden más jó dolog volt, ami a falusi állattartással jár. Így ehettem falusi, igazi zölden nevelt csirke tojását is. Nem is akárhogyan, én mentem ki érte sokszor a baromfiudvarba.

Felnőttként nagyvárosban, egy lakás második emeletén lakva már nincs lehetőségem mindehhez, pedig mostanra értettem meg igazán, hogy akkoriban ez milyen nagy érték is volt. Szerencsére vannak olyan vállalkozó kedvű kreatív vidékiek, akik ugyanígy gondolkoznak és lehetőségük is van arra, hogy tegyenek lépéseket azzal kapcsolatban, hogy a városokba is eljusson a tanyasi csirke, tojás, vagy akár sertés hús is.

Sok esetben viszont azt veszem észre, hogy a tanyasinak nevezett csomagolt, hipermarketben elérhető csirke, vagy az ilyen olyan mentes tojás kapcsán azért ha jobban utána mennénk annak, hogy milyen körülmények között él pontosan az a csirke, amelyik azt az ilyen-olyan mentes tojást tojja, akkor azért nem lennénk maradéktalanul boldogok. A bio tojás például nagyon jó, hiszen a tyúkok nem kapnak olyan tápot, meg adalékokat, melyek károsak lehetnek a szervezetünkre. Ez a szabvány viszont nem határozza meg a tyúkok életkörülményeit, így inkább ez is csak félmegoldás.

Van viszont egy olyan ötlet, amiben nem jön létre naggyá nőtt szervezet, ahol sokkal fontosabbak az emberi értékek a tyúkneveléssel foglalkozó családoknál. Kifejezetten kis családi gazdaságok hozzák létre azokat a kis szervezeteket, melyek valóban házi javakat állítanak elő. Ők maguk is ezt fogyasztják, gyermekeiknek is ezt adják. És ez nem is fog változni, sose lesz multiszervezet, így marad fenntartható.

Egy ilyen szerveződés a YouTyúk is, amit a napokban egy sajtótájékoztató keretében ismertem meg. Az a lényege, hogy hazai családi gazdaságoktól származó friss, szabad tartású tojást visz a vevőinek.  A YouTyúk egy webshop felületen összehozza a tojásokat a vásárlókkal, vagyis inkább a tyúkokat és az ő tojásaikat a vásárlókkal, ugyanis rendeléskor kiválaszthatom, hogy melyik család tyúkjaitól szeretném a tojásokat kapni. Ez aztán a menő dolog. Budapesten számtalan ponton átvehető a rendelés, hogy kényelmes legyen, hazafele beugrok a friss tojásért.

Ez így fenntartható, azaz sokáig működőképes a rendszer így. 

Arról még nem írtam, hogy azon túl, hogy a kis családok zöldet, meg tiszta gabonát adnak a tyúkoknak nem alkalmaznak semmiféle nagyipari adalékanyagot, hogy például a tojás sárgább, több, vagy esetleg nagyobb legyen. Nem vagyok szakértője a témának, hogy a boltban vásárolt és az állami szabályozás szerint 0, 1, 2, vagy 3-as kezdő számmal jelzett tojások esetében pontosan milyen anyagok kerülnek felhasználásra, az azonban biztos, hogy a szám azt jelzi, hogy milyen körülmények között él az a tyúk, amelyik a tojást tojta.

A YouTyúk tojások 1-es kategóriás tojások, azaz szabad tartásúak, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb időt töltenek szabad levegőn, ahol van helyük bőven kapirgálni és az ólban is bőségesen van helyük, hogy kényelmes, komfortos legyen számukra. 

Az bizonyított, hogy a jobb körülmények között tartott állatok által előállított alapanyagok jobb minőségűek lesznek. Ez érvényes a húsra, a tojásra, vagy ahogyan korábban írtam a tejre is. Svájcban például nagyon komoly gondot fordítanak a tehenek életkörülményeire, napközben a csodás gyógynövényes legelőn legelnek sok esetben 2000 m magasan, majd estére egy igazán tágas és komfortos istállóba térnek haza. Valami hasonló szuper dologban van részük itthon a YouTyúkoknak is, csak persze ők nem járnak ki legelni, nekik házhoz jönnek a csipegetni, kapirgálni való falatok.

Ezt pedig nem lehet üzletszerű hozzáállással csinálni, ezt a szellemiséget képviseli a YouTyúk.

Az sajtóreggelin a sok érdekes információn túl természetesen ettünk is, nem is akármit, természetesen YouTyúk rántottát, mesés szarvasgomba szeletekkel a tetején. A szarvasgomba sem a boltból érkezett, hiszen Farkas Szilvia szarvasgombász hozta, melyet személyesen gyűjtött két kiképzett kutyájával az erdőből. Egy mesés rántottához dukál egy békebeli kenyér is, mely már szinte mesébe illő volt a Sárika családi pékség kovászolt kenyerével. Még sose hallottam senkit a kovászolt kenyérről ennyit mesélni, tetszett, igazán élvezetes volt. 

 

Szomjoltásra pedig üvegben kínált BUBIS vizet ittunk, természetesen volt NEM BUBIS változat is. A tiszta forrásvíz, üvegpalackba zárva, ennyire egyszerű. Nagyon jól csúszott a finom falatokra. 

És mindezek után levezetésként a Grapoila cég különleges olajaiba mártogattuk a kenyérkockáinkat. Dió- és tökmagolajat kóstoltam már, nagyon finomak. Viszont most kóstoltam először szőlőmagolajat, valamint a szinte hihetetlen paprika-magolajat is.

Köszönöm a meghívást ehhez a felejthetetlen fenntartható reggeliért.

A sajtóreggeli helyszíne Iklódi Dóri és Hack Barnabás különleges rendezvényhelyszíne, az Ételműhely gasztrostúdió volt. Szuper ez a hely rendezvényekre, vagy akár gasztro fotózásokhoz is, hiszen a gyönyörű kerámiák, textilek és hátterek is használhatóak a kompozíciók összeállításához.

 

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!