Recept Guru

Barackos frangipán – Zéró cukor és glutén

A hétvégi barackbefőzés megkoronázásaként egy szuper barackos sütit készítettem. Az a jó benne, hogy egyszerű elkészíteni, mégis mesésen finom. Én gluténmentesen csináltam, egyedül a tésztája volt necces, hogy sikerül e, nem kell nyújtani, így nem volt vele gond.

A sült mandulakrém, ami a frangipán lényege pedig egy igazi különlegesség. Mindig is a vajat pártoltam, de ebbe tényleg az kell, margarinnal, vagy kókuszzsírral, valamint egyéb zsírokkal nem lesz olyan, nem javaslom.

És sárgabarackot használtam hozzá, de remekül működik az apróbb szemű kajszibarackkal és érdemes kipróbálni például nektarinnal, esetleg őszibarackkal is. Szóval ez megint egy univerzális recept lehet, amibe mindig idénygyümölcsöt tehetünk.

Hozzávalók:

a tésztához:

125 g barna rizsliszt

80 g hideg vaj

30 g cukornak megfelelő édesítőszer (én Inka Sweet Stevia 4x-et használtam)

1 csipet só

1 tojás

2-3 ek. sárgabaracklekvár

a sült mandulakrémhez:

100 g darált mandula

10 g barna rizsliszt

100 g puha vaj

100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én Inka Sweet Stevia 4x-et használtam)

1 csipet só

2 tojás

a tetejére 4 db nagyobb szem sárgabarack

Díszítéshez:

porcukorhelyettesítő, 1 marék szeletelt mandula

Elkészítése:

A tésztához összegyúrom a vajat a liszttel morzsásra, majd hozzáadom az édesítőt, a sót és a tojást is. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába teszem, majd egyenletesen elosztom és enyhén lenyomkodom. 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütöm.

Közben elkészítem a krémet a puha vajat habosra keverem a tojásokkal és az édesítővel, majd hozzáadom a lisztet, a darált mandulát és a sót is. A kihúlt tésztát megkenem a lekvárral, majd jöhet rá a krém, melyet egyenletesen eloszlatok rajta, elhelyezem rajta a felezett barackokat, majd beteszem sülni, 180 fokon 25-30 perc alatt elkészül.

Tálaláskor enyhén megszórom porcukor helyettesítővel és szeletelt mandulával.

Lehet mellé még vaníliafagyit, esetleg extra lekvárt kínálni, egy finom kávé mellé remek uzsonna.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Gaby, köszönöm, hogy szóltál, valóban kimaradt a torta összeállításakor a lekvár és a krémből pedig a darált mandula, pótoltam. A lekvár természetesen cukormentes, aki azzal készíti

  2. Gaby Kovács says:

    Kedves Kata,

    A recept leírása kissé hiányos. A következő észrevételeim lennének. A tészta összeállításánál a leírásban kimaradt a lekvár, ami gondolom szintén cukormentes (bár jelölve nincs). Én végül anélkül csináltam, várom még az eredményt. A krém összeállításánál pedig a darált mandula maradt ki. Gondolom, az is kell a liszt mellé.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!