A napokban ajándékba kaptam néhány kacsatojást. Hát igen, azt hiszem érdemes elgondolkoznom azon, hogy van aki virágot kap, vagy csokit, én meg kacsatojást. A viccet félre téve amúgy egy csere-bere ügyletem volt, ugyanis egy régi, úgynevezett kék csíkos tányér iránt érdeklődött az egyik csoportban egy anyuka, mert náluk eltört ebből a fajtából az utolsó darab és az édesanyja hiányolja. Így van ez, amikor ennyire megszeretünk egy tárgyat, ami másnak lehet, hogy nem sokat jelent, de aki évek óta használta, számára felbecsülhetetlen az értéke. Miután megtudta, hogy nekünk pont volt valahonnan egy ilyen tányérunk, azonnal jött, hogy akkor Ő elvinné. Mindenképpen szerette volna meghálálni, hogy ilyen kincset kaphatott. Kérdezte, minek örülnék igazán?
Társasházban élő lányként ilyenkor mindig azt kérdezem nincs valami házi? Hát jól gondoltam, ugyanis olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy saját veteményesük, kertjük van. A kacsát pedig csak azért tartják, mert amolyan bio kártevő irtó, ugyanis sok kártevőt megeszik, melyek egyébként tönkre tennék a növényeket.
A tojás pedig csak extra grátisz ezen felül. Hát így lett nekem kacsatojásom Zuglóban, a második emeleten. 🙂
És ha már ilyen különlegességhez jutottam hozzá, utánanéztem, hogy miben is különbözik a kacsatojás a tyúktojástól.
Két szembetűnő különbség rögtön a mérete, mert valamivel nagyobb a kacsatojás (a tyúktojás, ami volt otthon bolti M-es méret volt). Na meg persze a színe, mert a kacsatojás fehér színű, nem is klasszikus hófehér, inkább egy kicsit szürkésebb annál. Amúgy a tyúktojásból is létezik fehér színű, húsvét környékén kerül a boltokba, piacokba minden évben, hiszen sokkal szebb színe lesz a festett tojásnak, ha nem a világosbarna a kiinduló szín, hanem a hófehér.
Arról már remélem mindenki tud, hogy a korábbi tévhittel ellentétben tojást enni jó dolog, egészséges, sok értékes tápanyagot tartalmaz. Nem ettől lesz magas a koleszterinszinted. Napi 2 db tojás elfogyasztása teljesen rendben van, amúgy meg az anyatejen kívül a tojás az egyetlen teljes értékű étel. Na persze ne akarjon senki csak tojáson élni, mert hosszú távon az biztos nem lenne jó, mindenesetre nem kell félni a tojástól az biztos.
Na de nézzük meg, hogy beltartalmi értékben miben különbözik a két tojás?
Tekintve, hogy a kacsatojás kicsivel nagyobb, így valamivel több fehérje található benne, a kacsatojásban ez kb. 9 g, míg a tyúkban 6 g. Több benne a sokat dicsért omega 3 szuper zsiradék is, mely segít legyőzni a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokat (ebbe most nem megyek bele, a lényeg, hogy az omega 3 és 6 arányát kell javítani általában mindenkinek, általában omega 6-ból viszünk be túl sokat).
A D vitamin kapcsán is a kacsák nyertek, ami szintén pozitív, ami a kiegyensúlyozott vércukor szint, illetve a csontok egészsége szempontjából is fontos.
Több benne a kalória, a zsír és a koleszterin (130 kcal, 9 g, 600 mg), míg a tyúktojásban (70 kcal, 5 g, 186 mg) van. Ettől nem kell azért megijedni, persze nem kell óriási mennyiségben fogyasztani, inkább alkalmanként, különlegességként.
A szakemberek azért kellő óvatosságot javasolnak, ugyanis kacsatojás esetén gyakrabban fordulhat elő fertőzés, ezért sem lehet hivatalosan a kacsatojást értékesíteni. Azt felhasználás előtt alaposan meg kell mosni, majd kellő hőkezelést követően fogyasztani. (megjegyzem, ennek én is csak most jártam utána)
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: