Recept Guru

Tökmagparfé sós tökmagmorzsával – Természetesen finom

A napokban Szigligeten voltunk, felmentünk a várba, utána gondoltuk megjutalmazzuk magunkat a vár alatt található adalékanyagmentes fagyizóban egy gombócossal. Cukormentes fagyi nem volt, így én kihagytam, csak belekóstoltam a férj dupla finomságába, egy pisztácia és egy sós tökmag. Pisztácia mindig az első választott, a tökmag meg olyan, hogy azt nem lehetett otthagyni.

Hazatérve jött az ötlet, hogy elkészítem az én saját cukormentes tökmagparfé verziómat. Mindenkit bátorítanék, aki rajong a pikáns ízekért, egyáltalán nem bonyolult, nem is tart órákig az elkészítése. Persze a fagyasztóban való pihenés azért nem két perc, de addig mi is ráértünk pihenni éjszaka. Másnapra pedig készen is volt a finomság. Annyit megjegyeznék, hogy ez parfé, nem fagylalt, viszont fagyigép nélkül ezt azért egyszerűbb elkészíteni. Most pedig megosztom veletek, hogy mit a titkos recept.

Hozzávalók 6 személyre:

4 db m-es tojás sárgája

80 g cukornak megfelelő édesítő

300 ml tej

300 ml tejszín (30 %-os habtejszín)

tökmagolaj, úgy érzésre, kb 4 evőkanál + a díszítéshez egy kevés – Én Vidék Szíve tökmagolajat használtam

3 evőkanál tökmag

Elkészítése:

A tojássárgáját az édesítővel vízgőz felett habverővel habosra keverem. Egészen sűrű folyós, habos krémet kell kapni. A keveréshez üveg, vagy fém tálat válassz, mert az átmelegszik annyira, hogy közben a tojás pasztörizálódjon. 

Most hozzáadom a tejet és továbbra is vízgőz felett keverem, amíg besűrűsödik , leveszem a vízgőzről és hagyom, hogy lehűljön. Belekeverem a tökmagolajat és a száraz serpenyőben sóval lepirított, durvára darált tökmag 2/3 részét is hozzákeverem.  A tejszínt közben habbá verem, majd nagy íves mozdulatokkal a tejszínhabba keverem a krémet.

Egy tálba öntöm a parfé alapot, majd fagyasztóba teszem, minimum 4 órán át fagyasztom. Választhatsz 1 adagos poharakat is, amik bírják a fagyasztást, én most egy műanyag tálba tettem és szeleteltem, mintha torta lenne.

Tálaláskor a maradék tökmaggal megszórtam és egy kevés tökmagolajat locsoltam rá.

*Köszönet a támogatásért a Vidék Szíve tökmagolajat és tökmagot gyártó kistermelőnek.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!