A napokban Szigligeten voltunk, felmentünk a várba, utána gondoltuk megjutalmazzuk magunkat a vár alatt található adalékanyagmentes fagyizóban egy gombócossal. Cukormentes fagyi nem volt, így én kihagytam, csak belekóstoltam a férj dupla finomságába, egy pisztácia és egy sós tökmag. Pisztácia mindig az első választott, a tökmag meg olyan, hogy azt nem lehetett otthagyni.
Hazatérve jött az ötlet, hogy elkészítem az én saját cukormentes tökmagparfé verziómat. Mindenkit bátorítanék, aki rajong a pikáns ízekért, egyáltalán nem bonyolult, nem is tart órákig az elkészítése. Persze a fagyasztóban való pihenés azért nem két perc, de addig mi is ráértünk pihenni éjszaka. Másnapra pedig készen is volt a finomság. Annyit megjegyeznék, hogy ez parfé, nem fagylalt, viszont fagyigép nélkül ezt azért egyszerűbb elkészíteni. Most pedig megosztom veletek, hogy mit a titkos recept.
Hozzávalók 6 személyre:
4 db m-es tojás sárgája
80 g cukornak megfelelő édesítő
300 ml tej
300 ml tejszín (30 %-os habtejszín)
tökmagolaj, úgy érzésre, kb 4 evőkanál + a díszítéshez egy kevés – Én Vidék Szíve tökmagolajat használtam
3 evőkanál tökmag
Elkészítése:
A tojássárgáját az édesítővel vízgőz felett habverővel habosra keverem. Egészen sűrű folyós, habos krémet kell kapni. A keveréshez üveg, vagy fém tálat válassz, mert az átmelegszik annyira, hogy közben a tojás pasztörizálódjon.
Most hozzáadom a tejet és továbbra is vízgőz felett keverem, amíg besűrűsödik , leveszem a vízgőzről és hagyom, hogy lehűljön. Belekeverem a tökmagolajat és a száraz serpenyőben sóval lepirított, durvára darált tökmag 2/3 részét is hozzákeverem. A tejszínt közben habbá verem, majd nagy íves mozdulatokkal a tejszínhabba keverem a krémet.
Egy tálba öntöm a parfé alapot, majd fagyasztóba teszem, minimum 4 órán át fagyasztom. Választhatsz 1 adagos poharakat is, amik bírják a fagyasztást, én most egy műanyag tálba tettem és szeleteltem, mintha torta lenne.
Tálaláskor a maradék tökmaggal megszórtam és egy kevés tökmagolajat locsoltam rá.
*Köszönet a támogatásért a Vidék Szíve tökmagolajat és tökmagot gyártó kistermelőnek.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: