Mint azt biztosan ti is tudjátok a reggeli a nap (egyik) legfontosabb étkezése, nem lehet azt mondani, hogy a legfontosabb, hiszen a nap folyamán a kiegyensúlyozott étkezés nagyon fontos ahhoz, hogy kellő energiánk legyen. Egy viszont biztos, ha a reggelire egészséges és tápláló falatokat eszünk akkor már sokkal jobban indul a napunk.
A reggeli étkezés kapcsán viszont az is fontos, hogy a hétköznapi reggeli sietős reggeliket kompenzáljuk néha egy ráérősebb, beszélgetős alkalmakkal. Nekem erre inkább hétvégén van lehetőségem, de mindig is irigyeltem azokat, akik megtehetik, hogy 8-9 körül kényelmesen megreggeliznek, majd 10 órakor indul a napjuk. Ilyenkor jó dolog akár elmenni egy reggelizőhelyre. Bevallom nálunk Zuglóban nincs sok ilyen hely, inkább a belvárosban szaporodnak a trendi reggelizőhelyek. Így voltak ezzel az óbudai Csillaghegy lakosai egészen addig, míg meg nem nyílt a Csillaghegyi Megálló. Könnyű megjegyezni, hogy hol van a hely, ugyanis egészen pontosan a Csillaghegy HÉV megállónál található. Persze nem csak helyben fogyasztás esetén lehet érkezni, hiszen a HÉV-re várva beszaladhatunk egy finom szendvicsért, kávéért is.
Egy ráérős szombaton mi is ellátogattunk erre a helyre egy igazán ráérős, kényelmes, beszélgetős reggelire. Kóstoltunk, nézelődtünk, igazán jól éreztük magunkat. És közben a hely egyik tulajdonosával, Dorottyával beszélgettünk az indulásról, meg hogy miben más ez a hely, mint sok másik.
Még egy pár szót a reggeliről…
A tápláló, kiegyensúlyozott reggeli mindenkinek fontos, de manapság sajnos annyi különféle allergiával, intoleranciával küzdenek az emberek, hogy ez egy cseppet sem elhanyagolható szempont. Ezt Dorottyáék is felismerték, így itt a különféle allergiával, intoleranciával küzdők is találnak reggeli finomságokat, mert gluténmentes, laktózmentes, tejmentes, cukormentes, valamint vegán termékek is elérhetőek.
Dorottyának, az üzlet egyik tulajdonosának az inzulinrezisztencia miatt fontos, hogy milyen péksüteményt fogyaszt, valamint a többi szénhidrátot hogyan válogatja össze.
Mit kóstoltunk?
Arról biztosítalak, hogy ezúttal kicsit kiadósabbra sikerült ez a reggeli, ugyanis a kencéket végig kóstoltuk, egyik finomabb volt, mint a másik. Retro kolbászkrém, tojáskrém, kétféle halkrém, töpörtyűkrém, körözött és a pikáns fetakrém, na és persze a padlizsánkrém.
A lenti képen látható libamájas croissant-t is leteszteltük, amiben izgalmas lilahagymalekvár is volt, hiszen annyira összepasszolnak. A végén pedig egy helyi különlegességhez is szerencsénk volt, a nyers vegán tallér, amiben 70%-os perui kakaó, gojibogyó, kesudió és dió is van. A kakaó fair trade organikus gazdaságból származik.
Alapanyagok forrása
A tulajdonosok egyik fő célkitűzése a hellyel szemben a fenntarthatóság, így pl az alapanyagok nagy részét olyan kistermelőktől szerzik be, akik kis családi vállalkozások, úgy készítik a termékeiket, mintha a saját családjukat lepnék meg vele. Úgy is lehet mondani, hogy ez egy nagy család. A pékáru például egyrészt a Pipacs pékségből érkezik, ami igazi kovászolt, bioliszttel készített kézműves kenyeret jelent. A másik nem mindennapi pékáru beszállító a Mandelbrot Pilisborosjenőről. Olyan croissant és kakaós csiga van a pultban, hogy csak na. Itt még nem áll meg a történet, csakúgy kapkodom a fejem. A friss tejtermékek (helyben fogyasztásra és elvitelre is) egy mátrai Maszlik családi kistermelőtől érkeznek, ahol a tehenek stresszmentes környezetben, friss legelőn legelhetnek. És még hosszú a sor, hogy mennyi minden van, amiben oda lehet figyelni és ez által jobbat adni.
Fenntarthatóság
Mitől lehet fenntartható egy reggeliző hely? Az alapanyag beszerzésen túl például abban is, hogy a kollégáknak vasárnapra szabadságot biztosít, mert fontos a család. Vasárnap nincs nyitva a hely, lehetne nagy forgalmat generálni, de a tulajdonosoknak fontos, hogy az üzletben kiszolgáló kollégák a hétvégén kipihenhessék magukat, a szombat délig tartó nyitva tartás után irány a pihenés, majd újult erővel hétfőn nyit ismét a hely.
Hogy ezen kívül még mi minden törekvését tartalmazza a fenntartható kávézó minősítés, azt ezen az ábrán láthatod.
Környezetvédelem
Az eddig leírtak alapján szinte magától érthető, hogy egy olyan cégnél, ahol ennyire előtérben van a minőség, a tudatosság és a munkatársakhoz való empatikus hozzáállás, a környezetvédelem is fontos. Kérheted a kávédat Huskee bögrébe is, melyet a kávétermés eddig hulladékként kezelt héjából készítenek.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: