Még főiskolai éveimhez nyúlik vissza az a téma, amikor kereskedelem- áruismereti órán tanultuk az élelmiszer tároló anyagokat. Akkor azt tanultuk, hogy az üveg azért nagyon jó tároló,
Kicsit régi kiadású volt a könyv, ugyanis ott a betétdíjas üdítőre, meg a tejre gondolt. Amikor még üvegesen lehetett tejet vásárolni.
Mai fejjel gondolva milyen jó is lehetett az a világ, hiszen nem kellett a szénsavas üdítő és ásványvíz által kioldódó mikroműanyagok miatt aggódni.
Üvegben való tartósítás a világ legjobb dolga, mustár, ketchup, majonéz kapcsán is szívesebben választok üvegeset.
A készételek kapcsán az üvegben való mikrózás is rendben van.
Mindezek ellenére mégse használjuk elég gyakran az otthoni sütés, főzés, tárolás alkalmával. Persze tisztelet a kivételnek.
Most egy kedvenc ételem elkészítésén keresztül mutatok be egy olyan sütő-tároló edényt, ami a fentiek alapján üvegből készült, de ennél még sokkal többet tud.
A CURVER hőálló üvegedények előnyei:
Itt találsz róla több infot.
Hátrányként pedig összesen két tulajdonságot tudok említeni:
Mindezekkel együtt nálam nagyon bevált.
Muszakát készítettem, úgy, hogy ebben az üveg edényben sütöttem meg, kettőnknek egy téglalap és egy négyzet alakú edénybe rétegeztem, majd másnap a maradékot szintén ebben az üvegben vittem el magamnak ebédre. Ebben meg is tudtam melegíteni, majd ebből fogyasztottam el, így nem volt extra mosogatás sem.
Hozzávalók:
400 g darált hús
400 g burgonya
800 g padlizsán
1 db közepes vöröshagyma
1 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
3 dl paradicsompüré
só, bors, fahéj, oregánó
Besamelmártáshoz:
50 g vaj,
5 dkg liszt (én zablisztet használtam)
3 dl tej
150 g sajt (én érettebb Gruyere sajtot használtam, de juh fetasajttal is szuper)
só, fahéj, szerecsendió
Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, olajon megfuttatom, majd a darált húsból a szokásos módon ragut készítek. A paradicsomot keresztbe bevágom, leforrázom és lehúzom a héját. Apróra vágom és ezt is hozzáteszem a raguhoz. Fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és egy pici fahéjjal fűszerezem.
A padlizsánt 1 cm-es darabokra felszelem, majd sütőben 180 fokon megsütöm. A burgonyát héjában sós vízben megfőzöm, majd még langyosan meghámozom.
A besamelhez a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, kis pirítás után felöntöm a tejjel, majd a sajtot lereszelem és hozzáadom.
A tálba rétegezem az alapanyagokat, én ebben a sorrendben rétegeztem: padlizsán-ragu-burgonya-besamel. A tetején az utolsó réteg besamel legyen.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
*A cikkben leírt recepthez a Curver Mo Kft. által biztosított edényeket használtam, ez nem változtatott a véleményem kialakításában.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.