Tudd meg miért az üveg a legjobb sütő-tároló-melegítő edény! + Grátisz muszaka recept

Még főiskolai éveimhez nyúlik vissza az a téma, amikor kereskedelem- áruismereti órán tanultuk az élelmiszer tároló anyagokat. Akkor azt tanultuk, hogy az üveg azért nagyon jó tároló,

Kicsit régi kiadású volt a könyv, ugyanis ott a betétdíjas üdítőre, meg a tejre gondolt. Amikor még üvegesen lehetett tejet vásárolni.

Mai fejjel gondolva milyen jó is lehetett az a világ, hiszen nem kellett a szénsavas üdítő és ásványvíz által kioldódó mikroműanyagok miatt aggódni.

Üvegben való tartósítás a világ legjobb dolga, mustár, ketchup, majonéz kapcsán is szívesebben választok üvegeset.

A készételek kapcsán az üvegben való mikrózás is rendben van.

Mindezek ellenére mégse használjuk elég gyakran az otthoni sütés, főzés, tárolás alkalmával. Persze tisztelet a kivételnek.

Most egy kedvenc ételem elkészítésén keresztül mutatok be egy olyan sütő-tároló edényt, ami a fentiek alapján üvegből készült, de ennél még sokkal többet tud.

A CURVER hőálló üvegedények előnyei:

Itt találsz róla több infot.

Hátrányként pedig összesen két tulajdonságot tudok említeni:

Mindezekkel együtt nálam nagyon bevált.

Muszakát készítettem, úgy, hogy ebben az üveg edényben sütöttem meg, kettőnknek egy téglalap és egy négyzet alakú edénybe rétegeztem, majd másnap a maradékot szintén ebben az üvegben vittem el magamnak ebédre. Ebben meg is tudtam melegíteni, majd ebből fogyasztottam el, így nem volt extra mosogatás sem.

Hozzávalók:

400 g darált hús

400 g burgonya

800 g padlizsán

1 db közepes vöröshagyma

1 db paradicsom

4 gerezd fokhagyma

3 dl paradicsompüré

só, bors, fahéj, oregánó

Besamelmártáshoz:

50 g vaj,

5 dkg liszt (én zablisztet használtam)

3 dl tej

150 g sajt (én érettebb Gruyere sajtot használtam, de juh fetasajttal is szuper)

só, fahéj, szerecsendió

Elkészítése:

A hagymát apróra vágom, olajon megfuttatom, majd a darált húsból a szokásos módon ragut készítek. A paradicsomot keresztbe bevágom, leforrázom és lehúzom a héját. Apróra vágom és ezt is hozzáteszem a raguhoz. Fokhagymával, sóval, borssal, oregánóval és egy pici fahéjjal fűszerezem.

A padlizsánt 1 cm-es darabokra felszelem, majd sütőben 180 fokon megsütöm. A burgonyát héjában sós vízben megfőzöm, majd még langyosan meghámozom.

A besamelhez a vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet, kis pirítás után felöntöm a tejjel, majd a sajtot lereszelem és hozzáadom.

A tálba rétegezem az alapanyagokat, én ebben a sorrendben rétegeztem: padlizsán-ragu-burgonya-besamel. A tetején az utolsó réteg besamel legyen.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöm.

*A cikkben leírt recepthez a Curver Mo Kft. által biztosított edényeket használtam, ez nem változtatott a véleményem kialakításában.

Címkék: , , , , , ,

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Tovább a blogra »