Recept Guru

Villámgyors vöröslencse krémleves kolbász chipsszel

Ma forró, őszi levest terveztem készíteni, azt a verziót, amelyik tápláló és igazán felmelegít. Volt itthon egy szép adag vöröslencse, így született az ötlet, hogy a krémleves repertoáromat bővíteném egy lencsés változattal most. 

Mit érdemes tudni a vöröslencséről?

A vöröslencse egy szuper alapanyag, mégse annyira ismert, most leírom előnyeit, így talán majd neked is megjön a kedved hozzá. 

Sokan nem bírják a hüvelyeseket, mert puffadást, emésztési nehézségeket okoz náluk. Nos az a jó hírem van, hogy mivel a vöröslencse hántolva van, ezáltal nem tartalmazza azt a külső héjat, ami a puffadást szokta okozni.

Jóval gyorsabban elkészíthető és beáztatni sem kell, így is 10-15 perc alatt megfő.

Ásványi anyagokban, vitaminokban és természetesen fehérjében gazdag. Sokan a vegán és vegetáriánus életmódjukba illesztik be ezt az alapanyagot, amit én nem mondhatok el, hiszen a kolbászchips a leves tetején eléggé árulkodó.

Magas a folsav és a vas tartalma, valamint káliumban, kalciumban, mangánban, rézben és jódban is gazdag.

Egyik legismertebb étel belőle az indiai dhal, ami egy igazán változatos fűszerezésű egytálétel.

Hozzávalók (2-3 főre)

250 g vöröslencse

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db édes piros paprika (én füstölt hámozott paprikát használtam)

1 db piros paradicsom (hámozott paradicsomkonzervet is használhatsz, akkor kb a felét vedd)

1 kisebb sárgarépa

só, bors,

Tálaláshoz: vékony karikákra vágott kolbász

Elkészítése:

A vöröslencsét 1-1,5 l hideg vízben lefedve felteszem főzni. Hozzáadom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, répát, a paprikát és a leforrázott, hámozott paradicsomot. Sózom, borsozom, majd 15-20 perc alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, amennyiben szükséges lehet egy kevés vizet hozzátenni.

Egy serpenyőben a kolbászkarikákat ropogósra sütöm, majd tálaláskor a leveshez kínálom.

Tipp: extraként aki szereti tehet bele csípőset, valamint péksüteménnyel fogyasztva igazán tartalmassá tehető.

Nálunk nagy sikere volt, dupla adagot készítettem és mind elfogyott.

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!