Recept Guru

Rákóczi túrós kosárka – Cukormentes finomság

Azt már biztosan tudod rólam, hogy túrós süti rajongó vagyok, sőt nem csak én, hanem az egész család. Süti, amiben van túró, netán egy kis lekvárral csak jó lehet. Ráadásként nem rontja el mindezt még egy kevés hab sem.

A hétvégén Apósom szülinapját ünnepeltük, aki szintén nagy túrós süti rajongó, így a jól ismert Rákóczi túrós sütit gondoltam újra és linzer kosárka kivitelben készítettem el. Teljes kiőrlésű lisztet használtam, a tésztát pedig most extra vékonyra nyújtottam, így a túróval és a barackkal nagyon perfekt lett.

Lehet még próbálkozni másfajta lekvárokkal is, bár szerintem a kajszival a tuti befutó.

rákóczi túrós kosárka rákóczi túrós tartlettes rákóczi túrós

Hozzávalók:

Tésztakosárkákhoz (én most nagyon vékonyra nyújtottam, így a korábbi 10-11 db helyett most 15 db kosárka lett)
Tésztához: 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt liszt, 1 kk. sütőpor, só, 150 g vaj, 100 g cukornak megfelelő édesítőszer (DW 1:4 negyedannyit használtam), fél rúd vanília, 1 tojás

Töltelékhez és a díszítéshez: 500 g túró, túrótól függően 2-3 dl tejföl, 3 tojás, 1 citrom héja, vaníliás Nyírfacukor, 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer, 150-200 g sárgabaracklekvár

A tésztához a hozzávalókból linzertésztát gyúrók, fóliába csomagolva hűtőben kb 20 percig pihentetem.

Kinyújtom a tésztát,  egy nagyobb kiszúróval köröket szaggatok, majd a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba simítom.

A töltelékhez a túrót bekeverem a tejföllel a tojássárgájával  a citrom héjával és a vaníliás Nyírfacukorral, valamint az édesítőszer felével 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 percig sütöm.

Kiveszem a sütőből és hagyom hűlni, rákenem a lekvárt a tetejére, a maradék édesítővel a tojásfehérjét habbá verem, habzsákba töltöm és apró habcsókokat formázok belőle és még 10-15 percig sütöm, amíg kicsit megbarnul.

(nem minden édesítőszer barnul be, így az időt is figyeld közben)

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!