Az ősz egyik legjobb velejárói az ilyenkor szokásos fűszeres, szezonális gyümölcsökkel készített desszertek. Nem is vonom meg magamtól ezeket az élményeket. Most még élvezem a kellemes őszi időt, viszont nem akarok senki lelki világába gázolni, de bizony jönnek majd az igazán csúnya, esős és borongós, néha még egy kis széllel is megfejelt napok. Ezt az időszakot könnyebb túlélni, ha valami hasonló finomsággal lepi meg magát az ember. Én most gyűjtöm az ilyen túlélési tippeket, rosszabb napokon pedig majd előveszem őket.
A Tarte Tatint mindig melegen kínálom és jár mellé még egy kis extra, például fagyi, vagy jelen esetben például mascarponé.
Ez a narancsos fahéjas leveles tésztás finomság igazán belopta magát a szívembe. 🙂
Hozzávalók (28 cm-es formához)
1 csomag leveles tészta (bolti, kész változat), kb 1 kg szilva, 4 kanál cukornak megfelelő édesítőszer (én DW negyedannyit használtam), 1 teáskanál fahéj, 1 narancs (lehetőleg kezeletlen héjú), 50 g vaj, 2 ek. olaj
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A vajat az olajjal serpenyőben (ha van, akkor legyen tűzálló) közepes fokozaton felolvasztom, hozzáadom az édesítőt és a fahéjat is, majd kb. 2 perc után hozzáadom a kimagozott szilvákat (vágott felével lefele), így lassú fokozaton hagyom még pár percet, míg a szilva cukortartalmának köszönhetően karamellizálódik. A végén hozzáadom a narancs lereszelt héjának felét és a levét.
A gyümölcsöt átrakom egy süthető tálba, én lapos kör alakú kerámia piteformát használtam, majd ráborítom a leveles tésztát.
Én olyan leveles tésztát vettem, ami már eleve ki van nyújtva, amennyiben a tied nem ilyen, akkor nyújtsd ki a sütőforma méretére. Sütőben 20 percig sütöm.
A sütit hagyom egy kicsit hűlni, majd kifordítom a formából. Vigyázz!! A forró karamell nehogy rád fröccsenjen.
Tálaláskor egy szép adag mascarponét teszek a szeletre, majd egy kevés narancshéjával díszítem.
Mennyei csemege! Odáig vagyok érte.
Mentés
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: