Recept Guru

Sós-karamellás sajttorta – Segítsüti 2018

Ismét eltelt egy év a legutóbbi Segítsüti óta, ami azt jelenti, hogy én újra sütit sütök, amire Ti pedig ismét licitálhattok, ezúttal is egy igazán nemes célért, ugyanis a befolyt összeggel a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványt támogathatjátok. A klinika intenzív osztályára szeretnének vásárolni egy ún. kapnográfot, ami a súlyosan beteg, lélegeztetett gyermekek tüdőállapotának követésére szolgál.  Segítségével az ebből a célból vett gyakori vérvételek elkerülhetőek, a betegeknek kevesebb fájdalmat okozva így. Szörnyű még belegondolni is, hogy ezek a kicsik milyen erővel küzdenek, hogy meggyógyuljanak. A támogatással kicsit segíthetünk nekik.

Idén úgy gondoltam, hogy úgy tudnék a leginkább a kedvetekre tenni és ezáltal még népszerűbbé tenni a licitre felajánlott süteményt, ha olyat készítek, amit ti megszavaztok. Így a Recept Guru Facebook oldalamon indítottam egy szavazást, ahol két kedvencet, a Mákos guba Zila tortát, valamint a Sós- karamellás sajttortát versenyeztettem meg. Ezzel az volt a célom, hogy a nyereményt még inkább a kedvetekre hangoljam, ezáltal még több segítséget gyűjthessünk össze.

Kicsi különbséggel ugyan, de az utóbbi pikáns, sós-karamellás finomság nyert. Aki nem ismeri esetleg ezt az ízvilágot, annak két üzenetem van:

  • minél előbb jó lenne, ha megismernéd, mert ezt kár kihagyni
  • nem kell megijedni a sós-karamellás kifejezéstől, annyit jelent csak inkább, hogy nem az a gejl édes, hanem kellemesen édes, enyhe sós pikáns beütéssel

    +1  akkor se aggódj, ha netán IR diétán vagy, ugyanis a karamellát és a sütit is azzal az édesítővel készítem, mellyel lassan 4 hónapja főzök és sütök és remek tapasztalataim vannak. Itt a receptben láthatod, valamint itt írtam róla korábban.

Természetesen, ha kéred, akkor klasszikusan, cukorral elkészítve is kérheted.

Hozzávalók:

Tésztához:

140 g teljes kiőrlésű kekszmorzsa

150 g vaj

Krémhez:

500 g sajtkrém

250 g túró

3 tojás

100 g cukornak megfelelő édesítőszer ( én Inka Sweet Stevia 4x édesítőszert használtam)

1 teáskanál vanília kivonat

1 bio citrom leve és reszelt héja

 

Sós karamella öntethez:

25 g Inka Sweet Stevia 4x édesítőszer ( itt erre van szükség, más édesítőszer nem fog karamellizálódni)

100 ml tejszín

50 g vaj

3 g só

2 evőkanál víz

pár csepp ecet

Elkészítése:
A kekszmorzsával összekeverem az olvasztott vajat, és egy 22 cm átmérőjű állítható tortaformába nyomkodom, 10-15 percre hűtőbe teszem dermedni. A sütőt 160 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülsz vele, ha rúdmixert használt hozzá. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 25 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.

A karamellhez a vizet az édesítővel és az ecettel összekeverem, majd alacsony lángon elkezdem olvasztani. Innentől már nincs keverés, csak időnként rázogatni szabad, valamint egy pohárban odakészítek vizet és egy ecsetet és az edény falát kívülről kenegetem, majd lassan világos barnára karamellizálódik. Ekkor leveszem a tűzről és megállítom a főzési folyamatot azzal, hogy az edényt hideg vízbe teszem, elég, ha csak az alja vízben van. Érdemes erre egy kisebb tepsit, vagy a mosogatót használni. Ezután mehet bele a vaj, a tejszín és a só is. 

Hogy miért kell ecet és az ecset a karamella készítéséhez?

“Az ecet ahhoz kell, hogy a keményítő ne kristályosodjon ki, vagyis ebben az esetben az ecet az invertáló anyag. Az ecset pedig azért kell, hogy az edény falára kicsapódó cukorkristályok visszakerüljenek a karamellbe, és ne kerüljenek bele véletlenül a kész mártásba.”

 

*A bejegyzés az Inka Sweet Stevia támogatásával valósult meg

 

Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)

A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.

Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :) 

Instagram oldalamat pedig itt találod. 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!