A churros egy spanyol eredetű fánkrudacska, amit fahéjas cukorba hempergetnek, Dél- Amerikában általában csoki-, vagy vaníliakrémmel megtöltik, Spanyolországban pedig inkább csokoládéba mártogatják, én most az utóbbi változat szerint készítettem.
A finomlisztet egészségesebb alternatívákra, zab- és tönkölylisztre cseréltem, a cukrot pedig porrá őrölt édesítőszerrel helyettesítettem.
Nagyon finom lett, eteti magát, érdemes annyit készíteni belőle, ami egyszerre elfogy, mert frissen a legjobb, érdemes még aznap elfogyasztani. Hivatalosan már elindult a arsangi szezon nálunk, így ezzel párhuzamosan nálam a fánk szezon is beindult.
A készítéséhez szükséged lesz egy strapabíró habzsákra és fém kinyomócsőre, mert egy sűrű tésztáról van szó. Én textil habzsákot használok, aminek a belseje vízhatlanná van téve.
Hozzávalók:
Churroshoz:
50 g negyedannyi édesítőszer (porrá őrölt)
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
550 ml víz
1/2 teáskanál só
500 g liszt (felesben zablisztet és tk. tönköly lisztet használtam)
1 liter növényi olaj
Csokoládé öntethez:
150 g étcsokoládé (Wawel cukormenteset használtam)
250 ml tejszín
Előkészítés:
Egy kis lábosban a vizet, 1,5 teáskanál édesítőszert, a sót és 2 ek. olajat összeforralok, majd belekeverem a lisztet. Addig kell keverni, míg kész labdává össze nem áll a tészta. Szükség esetén pici vizet lehet hozzáadni, de alapvetően egy nagyon sűrű tésztát kell kapni.
A többi olajat egy lábosban felhevítem, ebben fogom a fánkokat kisütni majd.
A tésztát egy csillagcsöves kinyomóval ellátott habzsákba töltöm, majd a forró olajba kb 10 cm-es hurkákat nyomok. Általában nem szakad el a tészta magától, így egy késsel elvágom a tésztát 10 cm-nél.
Csoki öntet készítése:
A tejszínt felmelegítem (nem kell forralni, csak legyen jó meleg), hozzáadom a csokoládét és folyamatosan keverem, amíg teljesen el nem olvad.
A fahéjat összekeverem az édesítővel, megszórom vele a fánkokat, majd a csokiöntetbe mártogatom.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: