A klasszikus nudli egy gyerekkori kedvencem, mindig boldogsággal tölt el visszaemlékezni azokra az időkre, a csodás nagyszülőknél töltött nyarakra, amikor a Papival mentünk állatot gyógyítani, vagy egész nap a kismacskákkal játszottunk, netán a Papának “segítettünk” az asztalos műhelyben. És ilyen finomság készült ebédre, természetesen valami tartalmas leves után, nem csak úgy magában. Ezúttal megleptem magam az én változatommal, még múltkor a gombóc tésztából maradt egy kevés, nudlinak formáztam, majd lefagyasztottam. Aztán több héttel később jött egy nap, amikor semmi ötletem nem volt ebédre, az ilyen alkalmakra való a nudli. Zabliszttel és teljes kiőrlésű zsemlemorzsával készült, ahogyan az okos szénhidrátos receptjeimnél ez elvárás. A burgonyát ugyan dietetikus nem kifejezettem ajánlja, hetente egy alkalommal azért belefér.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
0,5 kg burgonya
8-10 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
1 tojás sárgája
1 ek zsír, vagy olaj
1 mokkás kanál só
100 g zsemlemorzsa (én teljes kiőrlésű változatot használtam
olaj
Díszítéshez:
porcukor helyettesítő (negyedannyit használtam)
5 dl tejföl
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzöm, majd hagyom hűlni, de még melegen meghámozom, majd összetöröm és összekeverem a tojással, a zsírral és a liszttel, sózom, majd tésztát gyúrok belőle.
A tésztából egy kb. 2 cm átmérőjű hurkát formázok, majd egy késsel kb. 1 cm-es darabokat vágok belőle, végül a tenyeremmel egy sodrással nudlivá formázom. A tésztát bőséges sós vízben pár perc alatt kifőzöm. Közben az olajon aranybarnára pirítom a morzsát, majd a nudlit beleforgatom.
Sok-sok tejföllel és édesítéssel tálalom. 🙂
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: