Panna cotta kalandozásaim egy újabb állomása következik. Ugye ti is szeretitek ezt a gyors és egyszerű desszertet? Magyarul tejszínpudingnak, vagy főtt tejszínnek hívnám, mert ugyebár a jellegéből adódóan ez egy pudingféle desszert, ha pedig a nevét lefordítom, cotta jelentése főtt, a panna jelentése pedig tejszín. Na de azért abban remélem egyetértünk, hogy a panna cotta ezerszer jobban hangzik, nem kell mindent magyarra fordítani, ha egyszer az eredeti néven is ismeri mindenki.
Nem szeretnék senkit untatni, így következzen az, hogy mi is a pláne éppen ebben a receptben? Nos, hát az az aprócska részlet, hogy a 30 %-os zsírtartalmú állati tejszín helyett ezúttal kókusztejszínt használtam.
Mit érdemes tudni a kókuszból készült készítményekről? Magas telített zsírsavtartalmú termék, zsírsav tartalmának jelentős része laurinsav, ezáltal erősíti az immunrendszert, gombaellenes hatású, rendszeres fogyasztása esetén javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, így a 2-es típusú diabéteszben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is érdemes fogyasztani. A szív- és érrendszerre is jótékonyan hat.
Növényi tejtermék lévén ajánlott fogyasztani még tejmentes diéta esetén is.
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
250 ml kókusztejszín
5 g zselatin
egy kb. 1 cm-es vaníliarúd (ha nincs, akkor aroma)
1 ek. cukornak megfelelő édesítőszer (DW negyedannyit használtam)
150 g piros bogyós gyümölcs
2 evőkanál diabetikus bevőző cukor
Díszítéshez: tetszés szerint néhány szem áfonya
A zselatint egy pici vízben feloldom (kb. fél dl), a tejszínt forróra melegítem és hozzáadom a zselatin és elkeverem benne a vaníliás cukrot az édesítőt és a vaníliarúdból kikapart magokat, majd üveg poharakba töltöm és hűtőbe teszem pihentetni, 4-6 óra szükséges a teljes dermedésig.
Tálalás előtt:
A gyümölcsöt összepürésítem, egy szűrőn átszűröm, hogy a magokat kiszedhessem belőle, majd felmelegítem, hozzáadom a befőző cukrot és az egészet egy kicsit összemelegítem, hogy meleg legyen. Nem kell forralni. A gyümölcsöt egy zacskóba töltöm, majd az egyik sarkán egy apró lyukat vágok és jöhet a csíkozás.
A mintázat csúcsaira egy-egy szem áfonyát teszek.
Tetszett ez a bejegyzés? Megköszönöm, ha megosztod. :)
A bejegyzés alatti cikkajánlót is érdemes megnézned, mert hasonló témákat találsz ott is.
Kövesd Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)
Instagram oldalamat pedig itt találod.
Köszi, Örülök, hogy tetszett 🙂
Nagyon szuper recept! Köszi! 🙂